Blir kvantdatorn verklighet skulle NSA i stort sett obehindrat kunna komma åt information som i dag skyddas med kryptering hos banker, sjukvården och stater, rapporterar The Washington Post.
– Kvantdatorer är ett helt nytt sätt att göra beräkningar och det är extremt kraftfullt jämfört med de transistorbaserade datorer vi har i dag, säger Jonas Thambert, IT-säkerhetsrådgivare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Ännu grundforskning
Thambert konstaterar att dagens krypteringsmetoder inte skulle fungera om en kvantdator blir verklighet. Därför är det också många som vill nå fram först, menar Thambert. Det pågår forskning både i USA och Europa.
Men Stefan Nilsson, docent i datavetenskap vid KTH i Stockholm, bedömer att forskningen kring kvantdatorer fortfarande är grundforskning på låg nivå.
– Man är väldigt väldigt långt från en implementation. Och det ser inte ut som om NSA sitter inne med några stora hemligheter som inte resten av världen också känner till. Mitt intryck är att de vill hålla sig ajour med området och att de naturligtvis hoppas på att hitta något som ingen annan vet, säger Nilsson.
”Intresset minskar”
-Det här är ett forskningsområde som funnits i mer än tio år och det är fortfarande fråga om teori. Det är väldigt långt till någonting som är praktiskt användbart och forskningsområdet håller lite grann på att sina enligt min uppfattning, det är inte alls lika hett nu som det var för tio år sedan utan intresset minskar.
Är din bästa gissning att det aldrig blir någon kvantdator?
– Ja, det är min bästa gissning i dagsläget om man menar en komplett dator som kan göra det som NSA skulle vilja göra, säger Nilsson.
Snowden bakom uppgifterna
Washington Post uppger att uppgifterna om datorprojektet kommer från Edward Snowden. Han arbetade tidigare för NSA och befinner sig på flykt i Ryssland sedan han läckt topphemliga dokument om amerikansk massövervakning till utländska och amerikanska medier.
Dokumenten som tidningen publicerat tyder enligt experter däremot inte på att NSA kommit längre på väg mot en kvantdator än företag, forskare och andra som arbetar med liknande projekt.
(TT)