Person i studio talar framför en stadsbakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om Iran skulle ha kärnvapen skulle det rubba maktbalansen i regionen – hör utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia berätta mer i klippet. Foto: SVT

USA sätter press på Iran inför kärnenergisamtal – flyttar bombplan

Uppdaterad
Publicerad

Iran ska inte tillåtas att utveckla kärnvapen. Det är det tydliga budskapet från Donald Trump inför helgens stora möte mellan länderna.

Skulle samtalen misslyckas har presidenten inte uteslutit militära alternativ, och nu flyttas amerikanska bombplan till regionen.

Totalt är det sex bombplan av typen B-2 som har flyttats till militärbasen Diego Garcia mitt i Indiska oceanen. Ett drag som Mellanösternexperten Alexander Atarodi ser som en tydlig signal till Iran.

– Det är väldigt ovanligt att USA gör på det här sättet. Men det är ju ett tecken på att man vill sätta press på Iran, att ”nu vill vi ha det här avtalet med er”, säger han till TT.

Samtidigt påpekar han att risken för krig minskar så länge diplomatiska samtal förs.

Trump lämnade förra avtalet

Lördagens möte, som hålls i Omans huvudstad Muskat, utgör de första direkta förhandlingarna mellan länderna sedan 2015. Dessa resulterade i ett historiskt kärnenergiavtal, som president Trump dock lämnade tre år senare med löften om ett ”mycket starkare” avtal.

Ett avtal är fortfarande Trumps primära mål, men om förhandlingarna skulle misslyckas har han inte uteslutit militära åtgärder.

– Om militär skulle krävas så kommer det bli så, sade han till reportrar i Vita huset under torsdagen.

Iran ”varsamma” inför mötet

Esmaeil Baqaei, talesperson för utrikesdepartementet i Iran, har uppgett att landet går in i förhandlingarna med god tro, men också med stor varsamhet.

”USA bör uppskatta detta beslut, vilket har fattats trots deras fientliga retorik”, skriver han på sociala medier enligt TT.

Hör SVT:s utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia om vad som står på spel vid helgens möte.

Kärnenergiavtalet från 2015

Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och vad som kallas ”P5+1” – de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (Frankrike, Kina, Storbritannien, Ryssland och USA) samt Tyskland.

Avtalet syftade till att förhindra att Iran utvecklar kärnvapen.

I utbyte skulle internationella sanktioner mot Iran hävas. JCPOA gav bland annat insyn i Irans atomenergiprogram samtidigt som detta bantades kraftigt.

2018 lämnade dock USA:s dåvarande president Donald Trump avtalet och därefter har det knakat rejält i fogarna. USA återinförde tuffa sanktioner mot landet, vilket har påverkat andra länders möjligheter att handla med Iran.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.