Rektorn Nancy Gordeuk har rört upp känslor efter att ha gjort rasisitiska kommentarer på en skolavslutning. Foto: CBS/Reuters

USA upprörs efter rektorns rasistattack

Uppdaterad
Publicerad

En mobilfilm från en studentavslutning i delstaten Georgia har rört upp känslorna i hela USA. I filmen hörs skolans rektor uttala sig rasistiskt mot svarta amerikaner. Händelsen är en i raden där mobilkameror och sociala medier avslöjat rasism för en bredare allmänhet och skapat kraftiga protester.

Studentavslutningen på TNT Academy i delstaten Georgia slutade inte på det sätt de flesta önskat sig. Skolans rektor och grundare avslutade ceremonin för tidigt och glömde bort avslutningstalet. När hon försökte få elever, lärare och föräldrar att komma och sätta sig igen uttalar hon orden som fått många amerikaner att bli ursinniga.

– Titta vilka det är som lämnar lokalen – de är de svarta.

– Ni är de ofärskämdaste människorna jag träffat i hela mitt liv, säger rektorn Nancy Gordeuk.

Skyller på djävulen

Det dröjde inte lång tid efter ceremonin innan klipp som fotats med mobiltelefon hamnade på Youtube och kommentarerna började hagla i sociala medier. Nancy Gordeuk har i efterhand bett om ursäkt och säger till flera amerikanska medier att djävulen fanns i rummet och fick henne att säga det hon sade. Men hon skyller också på att det hon sagt tagits ur sitt sammanhang.

– Jag är ledsen för att det här fått så stora proportioner. Det är bara en del av videon som människor sett, inte hela, säger hon.

Hård kritik på Twitter

Samtliga svarta familjer som fanns på plats under studentavslutningen lämnade genast ceremonin efter Gordeuks kommentar. Domen mot rektorn har varit hård i sociala medier. Twitteranvändaren Anu skriver:

”Grundaren av TNT Academy, Nancy Gordeuk, förtjänar att få sparken. Och människor har mage att säga att rasismen är död!”

Twitteranvändaren AFGlamLife skriver:

”Regler när man ber om ursäkt: Säg inte till den som utsatts att glömma det. Ta ditt ansvar. Det var inte djävulen som låg bakom det.”

Mobilkameror synliggör

Händelsen på skolan i Georgia är bara en i raden av uppmärksammade fall där rasismen i USA har blottlagts den senaste tiden. Så sent som i slutet av april skakades staden Baltimore av kravaller efter att den svarte 25-årigen Freddie Gray dog efter ett polisingripande. Sex inblandade poliser har stängts av.

Det är mobiltelefoner med kameror och sociala nätverk som i många fall har gjort att den amerikanska allmänheten fått se rasism utövas öppet. Ett tydligt exempel är mobilfilmen när en polisman i Charleston skjuter den obeväpnade Walter Scott med åtta skott i ryggen. Polisen har åtalats för mord.

Svarta löper större risk

Enligt statistik från polisen i USA löper unga svarta betydligt större risk än vita att skjutas ihjäl av polisen. Men också vardagsrasismen skakar om landet. Många hoppas nu att mobilkameror och sociala medier ska kunna sätta fingret på problemen så pass mycket att situationen faktiskt förändras på riktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.