SVT:s korrespondent Fouad Youcefi berättar om oljeboomen i USA som spås slå nya rekord.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”På nästan alla oljefält i North Dakota går pumparna på högvarv. 2023 spåddes tidigt i år slå rekord i amerikansk oljeutvinning sedan 2019.” – Se SVT:s korrespondent Fouad Youcefi berätta mer om oljeboomen i USA. Foto: Ronald Verhoeven, SVT

USA:s oljeproduktion når nya höjder – trots Bidens miljömål

Uppdaterad
Publicerad

I North Dakota, går oljeindustrin för högtryck och nya rekord i amerikansk oljeutvinning väntas – detta trots president Joe Bidens vallöften om en grön omställning i USA.

USA är nu på väg att slå rekord i oljeproduktion, något som inträffade senast 2019. Det skriande behov av personal i oljebranschen har lett till att mängder av företag importerat arbetskraft.

SVT:s team befinner sig på plats i North Dakota där ett sådant företag har rekryterat personal från Ukraina.

– Vi befinner oss i en svår situation och det här kan bli en bra lösning, även för ukrainska arbetare, säger Josh Blackaby, grundare för företaget Sandpro.

Problematiskt för Bidens klimatmål

Men samtidigt som USA befinner sig i en oljeboom har president Joe Bidens utfärdat löften om en klimatomställning.

– I North Dakota finns en minskning av oljeproduktionen inte på kartan, säger SVT:s korrespondent Fouad Youcefi.

Se korrespondenten berätta mer om oljeproduktionen i USA och vad det kan få för konsekvenser för USA:s president, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.