”Etna är oerhört aktiv och har under lång tid haft utbrott mer eller mindre kontinuerligt”, säger vulkanexperten Björn Lund. Foto: TT / Uppsala universitet

Vulkanen Etna och dess nästan ständiga utbrott

Uppdaterad
Publicerad

Etna verkar sällan vilja ta en paus. Historiska dokument visar utbrott så gamla som 1 500 år före Kristus.

– Etna är oerhört aktiv och har under lång tid haft utbrott mer eller mindre kontinuerligt, säger vulkanexperten Björn Lund.

Med sina 3 324 meter är Etna den högsta, fortfarande aktiva vulkanen i Europa. Den ligger på Siciliens östra kust i Italien och går att se från till exempel turisttäta Taormina eller staden Catania.

– På senare tid har vi haft bättre koll på Etnas utbrott, den är i stort sett kontinuerligt aktiv. Även när det inte pågår större utbrott kommer det upp lava eller så får den en explosion med något askmoln i stort sett varje år, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet.

Olika mätsätt

Den som försöker söka information om hur många utbrott vulkanen har haft kan lätt bli förvirrad. Det beror nämligen på vilket mätsätt man använder sig av.

– På till exempel Smithsonians institut definierar man ett pågående utbrott som ett som inte har haft ett avbrott i mer än tre månader. Andra räknar även de mindre episoderna som kanske bara håller på några timmar som individuella. Då kan det bli oerhört många, säger Björn Lund.

Få omkommer

Det är dock relativt få som omkommit i Etnas utbrott, totalt sett.

– Det kan bero på att den har varit så aktiv så länge, så man vet att man inte kan bo för nära toppen. Dessutom brukar den inte ha jättestora snabba utbrott, då hinner man ta sig därifrån.

Det kraftigaste kända utbrottet skedde 1669. Då förstördes flera byar och städer. Sedan 1998 har omkring 200 utbrott ägt rum. Sist Etna hade ett riktigt stort utbrott var 1991-1993, då strömmade lavan ner mot byn Zafferana och det var nära att byn begravdes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.