Med de allra flesta rösterna räknade låg kandidatduon från den vänsterperonistiska alliansen Frente de Todos på uppemot 47,5 procent. För att undvika en andra omgång mot den sittande presidenten Mauricio Macri räcker 45 procent, och Macri har redan erkänt sig besegrad.
Valet kommer mitt i en brutal ekonomisk kris, som bara blivit värre under den mer näringslivsinriktade Macri men som han skyller på mer protektionistiska Cristina Fernández de Kirchners styre 2007–2015.
”Bort från bankerna”
Den officiella andelen fattiga i Argentina har enligt nyhetsbyrån AFP stigit till drygt var tredje invånare. Inflationen är hittills i år 38 procent, medan peson sedan början av 2018 förlorat 70 procent av värdet mot USA-dollarn.
Trenden tros nu fortsätta, i synnerhet under den närmaste tiden, då Macri fortfarande styr inför det att Cristina Fernández de Kirchner återkommer till makten som vicepresident, när Alberto Fernández tar över som president den 10 december.
– Folk tar ut sina pengar från landet, bort från bankerna, säger Nicolás Saldias, forskare vid The Wilson Center i USA, till AFP.
Många hoppas att de båda sidorna är mer kompromissvilliga efter den senaste tidens jättelika och delvis våldsamma gatuprotester i Bolivia, Chile och Ecuador.
Och redan i sina tal under valnatten var både Mauricio Macri och Alberto Fernández måna om att signalera samarbete.
– Jag har bjudit in honom till frukost i morgon i (Argentinas presidentpalats) Rosa huset, en överlämningsperiod som ska leda till lugn för argentinarna måste inledas, sade Macri enligt medier i Buenos Aires.
Omförhandla lån
Men skulderna måste betalas – eller? Argentina är omtalat för att ha ställt in betalningarna 2001, mitt i en recession som landet sedan dess aldrig riktigt hämtat sig ifrån. En illustration av det är att valutakursen då var låst så att man för en peso fick en dollar. Nu måste man betala 59 peso för att växla till sig en dollar.
I fokus efter valet blir det jättelika lånepaket à 57 miljarder dollar som Macri enats med Internationella valutafonden (IMF) om. Alberto Fernández har försäkrat att han inte tänker sluta betala av, men lovar däremot att försöka omförhandla lånepaketet.