Mycket av det vi handlar, som kläder, mat och resor, orsakar stora utsläpp av växthusgaser – i genomsnitt nio ton per person varje år, enligt Naturvårdsverket. Men om vi ska klara Parisavtalets klimatmål så måste dessa utsläpp minska till i genomsnitt ett ton per år och person senast år 2050.
Nära 60 procent av utsläppen från svenskarnas konsumtion sker i andra länder. Därför får Miljömålsberedningen i uppdrag att ta fram förslag på hur utsläppen utomlands ska minska, vilket flera klimatorganisationer länge efterlyst.
Kan bli första landet
Men det är en sak att politiskt påverka utsläpp i sitt eget land, och betydligt mer komplicerat att begränsa dem utanför landets gränser. Om Sverige lyckas kan vi bli första landet i världen som inför klimatmål även för konsumtion utomlands.
SVT: Varför ska Sverige ta ansvar för utsläpp som sker i andra länder, som ju har egna klimatmål?
– Det stämmer, men vi har också möjlighet att påskynda en omställning globalt genom att sätta upp olika mål för hur vår import ska se ut säger Isabella Lövin, som bland annat gärna vill se tydligare märkning av vilken klimatpåverkan en produkt har.
– Då kan skolor, sjukhus, kommuner och regioner i offentliga upphandlingar bestämma att de bara ska köpa in produkter som har bäst klimatprestanda. Det är ett väldigt kraftigt instrument för att minska Sveriges klimatpåverkan utomlands.
”Måste gälla för alla”
Utredningen ska även föreslå åtgärder för hur flygets och sjöfartens klimatpåverkan ska minska. Isabella Lövin ser gärna höjda avgifter internationellt för både flyg- och fartygsbränslen.
– Principen måste ju vara att utsläpp ska inte vara gratis, och att reglerna måste gälla för alla.