Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör unge politikern Benjamin Sipzner om kritiken mot Israels nya styre. Foto: Storyblocks/SVT

Därför lockas unga i Israel av kontroversiella politikern Ben-Gvir

Uppdaterad
Publicerad

Den israeliske politikern Itamar Ben-Gvir har ett kontroversiellt förflutet och många kritiska röster höjdes när premiärminister Benjamin Netanyahu valde att samarbeta med hans parti.

Men Ben-Gvir är också populär, inte minst bland de unga som söker efter en ledare som de tror kan garantera Israels säkerhet.

I februari 1994 sköt den israeliske bosättaren Baruch Goldstein ihjäl 29 palestinier i en moské i staden Hebron. En gång i tiden hade Israels nye minister för nationell säkerhet, Itamar Ben-Gvir, Goldsteins porträtt hängandes hemma i vardagsrummet.

Mannen som i tonåren ansågs för farlig för att få göra militärtjänst och tidigare uttryckt åsikten att människor av arabiskt ursprung borde kastas ut ur Israel, har ägnat de senaste åren åt att putsa sin image. Nu menar han i stället att illojala medborgare bör kastas ut, oavsett ursprung.

Utrikesbyrån

Anses stå för säkerhet

När oroligheter mellan israeler och palestinier nu åter flammat upp på Västbanken, anser många israeler att Itamar Ben-Gvir står för en säkerhet de inte kan vara utan. En av dem är Benjamin Sipzner som själv är engagerad i israelisk högerpolitik.

– Arabiska terrorister som attackerar judar lägger ut det på sociala medier, det blir viralt. Huvudskälet till att unga människor i Israel blir lockade av en person som Itamar Ben-Gvir är att han bekämpar brottsligheten i arabiska och israeliska städer i Israel.

I klippet ovan hör du Benjamin Sipzner om kritiken mot Israels nya styre. Se mer om Itamar Ben-Gvirs makt i Utrikesbyrån: Avtal med djävulen, tisdag från kl 20 i SVT Play och kl 22 i SVT2.

VÅLDSAMT ÅR

2023 har hittills varit ett mycket blodigt år i Israel.

Läs mer här om våldsvågen på Västbanken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet