Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rishi Sunak blev premiärminister efter flera avgångar inom Tories och kommer kunna bli folkvald först 2025. Hör Maria Eksedler om vad som krävs för att vinna.

”Relationerna mellan Storbritannien och EU bättre nu än med Johnson”

Uppdaterad
Publicerad

Relationerna mellan Storbritannien och EU var frostiga under en lång period i samband med Brexit, men nu verkar ändring vara på gång. Och det är i alla fall delvis den nye premiärministern Rishi Sunaks förtjänst, säger Sveriges Radios tidigare Storbritannienkorrespondent Maria Eksedler i Utrikesbyrån.

Rishi Sunak, Storbritanniens premiärminister sedan oktober förra året, har kämpat i uppförsbacke sedan han tillträdde posten. Skenande mat- och elpriser, tomma butikshyllor och ett land som fortfarande försöker anpassa sig till Brexit har stått på listan över utmaningar, men något som premiärministern klarat bra är att värma upp de sargade relationer till EU som Boris Johnson lämnat efter sig.

För bara några veckor sedan fick Sunak till slut till ett handelsavtal mellan Storbritannien och EU för Nordirland, som numera står utanför EU samtidigt som man delar ö med EU-landet Irland.

Utrikesbyrån

– Man har kommit fram till att man ska ha två köer in till ön Irland. Med två köer blir det lite enklare att få varor in till Nordirland, lite mer byråkrati och pappersarbete till Irland. Det man inte vill ha är en hård gräns på ön, för det riskerar att blossa upp oroligheterna igen i Nordirland. Det vill absolut inte regeringen i London, säger den tidigare Storbritannienkorrespondenten Maria Eksedler.

Nära relation till Macron

Rishi Sunak har också en dokumenterat god relation till en av EU:s mäktigaste ledare, Frankrikes president Emmanuel Macron.

– Jag pratade med en statsvetare i London och hon sa att om man ska lyfta fram något positivt med Sunak är det hans sätt att jobba på de europeiska kontakterna. Han kan dra nytta av sin karisma, eller avsaknad av karisma. Det kan bli lite lugnare nu än det var med Boris Johnson, säger Maria Eksedler.

Klicka på klippet för att höra Maria Eksedler om vad som krävs av Rishi Sunak för att vinna nästa val i Storbritannien och se mer i Utrikesbyrån:Rishi Rich i SVT Play från kl 20:00 eller i SVT2 22:00 tisdag 4 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet