Gloria Allred: Kvinnor blir påtvingade mödraskap

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska stjärnjuristen Gloria Allred har ägnat hela sin nästan 50 år långa karriär åt kvinnorättsfrågor. När allt fler delstater nu vill inskränka aborträtten ser hon en mer konservativ syn på kvinnorkroppen växa fram i USA.

– Ett befruktat ägg ska inte ha större rättigheter än en kvinna, säger hon till Utrikesbyrån.

Ett påtvingat mödraskap som påverkar kvinnors ekonomi och känslomässiga välmående – det säger stjärnjuristen Gloria Allred kommer att vara resultatet av Texas nya strikta lag som endast tillåter aborter till sjätte veckan, när de flesta kvinnor inte ens vet om att de är gravida.

– Kvinnor är inte babymaskiner eller babyfabriker som ska tvingas föda. Det är oacceptabelt, säger hon till Utrikesbyrån.

Utrikesbyrån

Gjorde själv illegal abort

Gloria Allred har drivit kvinnorättsfrågor under hela sin juristkarriär. När hon var i 20-årsåldern på 1960-talet blev hon våldtagen av en man hon dejtade och nära att dö efter den illegala abort hon gjorde efter våldtäkten.

– Lyckligtvis räddades mitt liv. Sjuksköterskan sa att jag hade fått mig en läxa. Och det hade jag, men det var inte den läxan hon tyckte att jag skulle få. Jag lärde mig att aborter behöver vara säkra och lagliga.

Några år senare drevs lagen Roe v Wade igenom i USA och säkrade amerikanska kvinnors aborträtt, en lag som på senare år ifrågasatts allt mer.

”Kvinnor kommer riskera sina liv”

När Texas nu begränsat aborträtten och fler stater ser ut att följa, tror Gloria Allred att kvinnor kommer börja ta till lika desperata metoder som hon gjorde för 60 år sen.

– Förbud gör inte att aborter upphör. Det betyder bara att kvinnor riskerar sina liv för att få otrygga aborter. Kvinnor som har pengar kommer förstås kunna resa till andra stater, men fattiga kvinnor har ibland inte ens pengar för att resa till en annan stad än mindre en annan stat.

Klicka på videon för att höra Gloria Allred berätta vad hon tror Texas lag kommer att leda till. Och se mer av intervjun i Utrikesbyrån: Ja till livet! på SVT Play.

Bakgrund: Abort i USA

Det finns flera vägledande beslut som reglerar rätten till abort i USA. Mest känt är det som kallas för ”Roe mot Wade” från 1973. Det slår fast kvinnors rätt till abort med hänvisning till det 14:e tillägget i USA:s konstitution som handlar om den grundlagsskyddade rätten till privatliv. Enligt ”Roe mot Wade” är abort tillåtet fram till att fostret visar livsduglighet, vilket då, 1973, beskrevs som mellan vecka 24 och 28. Aborter efter vecka 21 är dock mycket ovanligt.

Efter ”Roe mot Wade” har aborträtten bekräftats genom flera utslag i Högsta domstolen. 1992 förklarades flera delstaters försök att införa abortförbud som grundlagsvidriga.

Delstatslagar spelar dock stor roll för huruvida det är möjligt att göra abort. Flera konservativa delstatsstyren har satt upp så strikta regler för abortkliniker att många har tvingats stänga. Man har också satt gränser för hur sent i graviditeten en abort får genomföras. Georgia och Missouri – och nu senast Texas – har exempelvis infört så kallade hjärtslagslagar som begränsar abort till de första sex veckorna av graviditeten. I Texas tillåts privatpersoner nu stämma alla som misstänks ha hjälpt en kvinna att göra abort – läkare och sjuksköterskor men även taxichaufförer och andra.

Abortfrågan diskuteras intensivt bland politiker. De som motsätter sig ingreppet är ofta konservativa republikaner, inte sällan djupt religiösa, medan demokrater ofta försvarar aborträtten.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet