Ineffektiva ekonomiska reformer, korruption, turiststopp under pandemin och en explosion som 2020 förstörde stora delar av Beirut. Dessa anses vara några av anledningarna till varför Libanon, enligt Världsbanken, befinner sig i den värsta ekonomiska krisen sedan 1850-talet. I juni 2021 hade 77 procent av befolkningen inte pengar så det räckte till mat. Situationen har bara förvärrats sedan dess.
Makram Rabah är historiker i Beirut och lyfter ännu en orsak till varför landet inte verkar kunna ta sig ur krisen: Drogen captagon, populär i hela Mellanöstern, är en växande miljardindustri.
– Den olagliga captagonhandeln har påverkat ekonomin negativt eftersom det har införts sanktioner mot Libanon. Man får inte längre exportera jordbruksprodukter till bland annat Saudiarabien. Libanon ses som, och är, en knarkstat i nuläget.
”Bedriver skuggekonomi”
Den libanesiska staten är inte inblandad i droghandeln, men delar av den är det, framför allt de som är lojala mot Hizbollah, berättar Makram Rabah.
– Gränsen mot Syrien där handeln sker är dessutom omöjlig att bevaka, eftersom den är i Hizbollahs grepp. Hizbollah själva säger att de kontrollerar gränsen för att göra motstånd men egentligen bedriver de en hel skuggekonomi – och inte bara med captagon.
Enligt Makram Rabah ökade smugglingen av captagon i Mellanöstern redan under den syriska revolutionen 2011 och under inbördeskriget som följde.
– Captagon är både väldigt billigt att producera och billigt att köpa. Tillverkarna utnyttjade situationen för att tjäna pengar: först den syriska regimen, sedan IS och efter ett tag även Hizbollah.
Klicka på klippet för att höra mer av historikern Makram Rabah och se mer i Utrikesbyrån: Knarkonomi i kväll på SVT Play från kl 19.30 eller i SVT2 kl 22.00.