Det blir ännu en mandatperiod för Recep Tayyip Erdogan som Turkiets ledare. I helgen vann han presidentvalet med 52 procent av rösterna, mot oppositionskandidatens 48 procent.
Erdogan har periodvis fått mycket stark kritik riktad mot sig, bland annat för att gå hårt åt oppositionen, föra en ohållbar ekonomisk politik och vara en opålitlig allierad till väst. Sveriges tidigare utrikesminister Ann Linde (S), som har träffat Erdogan vid flera tillfällen, säger att olika sidor av hans personlighet kommer fram vid olika tillfällen.
– Man måste se hela bilden, annars blir det så obegripligt varför så många röstar på honom, säger hon i SVT:s Utrikesbyrån.
Turkiet kommer att välja mellan Ryssland och EU
Under den kommande mandatperioden har Erdogan två vägar att gå i sitt förhållande till omvärlden, säger Ann Linde. Vägen framåt kan klarna i höst, lagom till Turkiets 100-årsdag som republik.
– Vi ser vilken nära relation man har till Ryssland. Ryssland har hjälpt Erdogan väldigt mycket – de behövde inte betala sina gasräkningar, man har betalat väldigt mycket av ett kärnkraftverk. Man gav Turkiet mycket kredd för spannmålsöverenskommelsen och Erdogan har gång på gång sagt att Putin är en stor vän. Men kommer det att betyda att man vänder sig ännu mer dit, eller kommer han att vända sig mer till EU?
Oklart vad Erdogans vinst betyder för Sveriges Natomedlemskap
Vad Erdogans vinst betyder för Sveriges Natoansökan är också än så länge höljt i dunkel.
– Jag hoppas att det ska lösa sig innan toppmötet i Vilnius. Det är en fördel att Erdogan inte har haft problem med att ändra sig snabbt. Vi har uppfyllt vår del av det memorandum vi skrev med Turkiet, men med det sagt kan man inte garantera något när det gäller Erdogan.
Klicka på klippet för att höra Ann Linde berätta om hur det är att förhandla med Erdogan och se mer i Utrikesbyrån: Turkiets sista val på SVT Play.