Människorättsaktivisten: Handlar om mer än bara slöjan

Uppdaterad
Publicerad

De stora protesterna som brutit ut i Iran efter 22-åriga Mahsa Aminis död handlar om mer än slöjan och kvinnors rättigheter. Det handlar i slutändan om islamiska republikens existens, säger iranska människorättsaktivisten Masih Alinejad.

– Slöjtvånget är som Berlinmuren. River vi den muren kommer den islamiska republiken inte att finnas mer.

Journalisten och människorättsaktivisten Masih Alinejad har uppmanat iranska kvinnor att ta av sig slöjan i snart tio år. 2014, fem år efter att ha flytt från Iran till USA, drog hon igång en kampanj på sociala medier där kvinnor publicerade klipp på sig själva utan hijab.

Hennes aktivism har varit så besvärande för regimen i Iran att man till och med planerade att kidnappa henne och föra henne tillbaka till landet, men planen avslöjades och stoppades av FBI.

Utrikesbyrån

– Jag har inte vapen, jag har inte pistoler och kulor. Jag har sociala medier och det skrämmer regimen, säger Masih Alinejad till Utrikesbyrån.

”Sprider skräck i samhället”

Nu, åtta år senare, tar kvinnorna fortfarande av sig hijaben i protest, men de håller sig inte längre till sociala medier. Istället är de ute på gatorna eller i skolan utan att ha håret täckt.

De senaste protesterna startade efter att 22-åriga Mahsa Amini greps av landets moralpolis och sedan dog under deras uppsikt. Polisen hävdar att Amini dog på grund av hälsoproblem, men enligt vittnen blev hon misshandlad.

Masih Alinejad säger att moralpolisen finns till för att sprida skräck i samhället.

– Det är inte bara att de griper och misshandlar människor. De tvingar släktingar till dem som dör att ställa upp i tv och säga att det var självmord.

”Kvinnorna är framtiden”

Det är långt ifrån första gången iranier demonstrerar mot landets styre, men det är mer hoppfullt nu, tror Masih Alinejad.

– Nu är människor ute och bränner slöjor. Det betyder att de bränner en av stöttepelarna i den här religiösa dikaturen. Framtiden är ljus för att Irans och Mellanösterns framtid är de här kvinnorna.

Hör mer av Masih Alinejad i klippet ovan och se mer i Utrikesbyrån: Vreden i Iran, tisdag kl 22 på SVT2 eller i SVT Play från kl 20.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet