Ulrika Bergsten Europakorrespondent på SVT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Europakorrespondent om hur Sveriges medlemskap i Nato kommer diskuteras på Natomötet. Foto: SVT

Utrikesministrar möts på Natomöte – Billström på plats

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagens Natotoppmöte kan Sveriges medlemskap diskuteras i kulisserna. Utrikesministern Tobias Billström (M) deltar men kommer inte kunna fatta några beslut.

– Det är ganska stor frustration mot just Turkiet och Ungern i den här kretsen, säger Ulrika Bergsten, SVT:s Europakorrespondent.

Toppmötet i Bryssel mellan Natoländernas utrikesministrar som drar igång under tisdagen fokuserar på kriget i Ukraina, och västra Balkan med oroligheterna i Bosnien. Det kommer även planeras för det stora toppmötet i Washington nästa sommar.

Men vad som inte står på dagordningen är Sveriges Natoansökan. Ulrika Bergsten, SVT:s Europakorrespondent, menar dock att det kommer diskuteras bakom kulisserna.

Sverige och Nato

– Alla som är där kommer prata med Turkiets utrikesminister. Alla de andra utrikesministrarna kommer säga till honom ”vad håller ni på med, varför skriver ni inte under, varför ser ni inte till att Sverige blir medlem?” och på samma sätt kommer man utöva press på utrikesministern från Ungern, säger hon i Morgonstudion.

Frustration mot Turkiet och Ungern

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) deltar på mötet och kommer vara med och diskutera organiseringsarbetet inom Nato. Man vill se över var trupper ska placeras i öst, var baser ska sättas ut och hur flyg ska bevaka baltiska områden nära Ukraina och Ryssland.

– Man kan inte slutgiltigt fatta några beslut i den här frågan, vilket gör att det är ganska stor frustration mot just Turkiet och Ungern i den här kretsen, säger Ulrika Bergsten om Sveriges närvaro på mötet.

Vill lära sig av kriget i Ukraina

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba är på plats på mötet under onsdagen. Ett medlemskap ligger långt bort, då Nato inte vill att de blir medlemmar under tiden de är i krig. Nato vill dock lära sig av de erfarenheter Ukraina har från kriget, då inget Natoland varit i krig på länge.

– Ukraina bidrar med en hel del kunskap till Natoländerna. Man får höra om erfarenheter, hur man använder olika typer av ammunition och olika typer av vapen. Ukraina är en viktig del av det här Natomötet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet