38,5 procent av världens vaccin har gått till 16 procent av världens befolkning, visar en genomgång av Our World in Datas siffror som ABC News har gjort.
”Ur balans”
I västvärlden har en stor del av befolkningen fått sin första dos medan vaccinationstäckningen ligger på några få procent eller strax över noll procent i flera afrikanska länder.
Även Indien har en låg täckning – bara 3,2 procent har vaccinerats här. Det trots att smittan slagit hårt mot landet de senaste månaderna.
– Fördelningen är helt ur balans, säger Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser i Sverige.
Kan skynda på mutationer
Varför är skillnaderna i världen så stora? Enligt van Eggermont kan det ha flera orsaker: logistik, vaccintvekan, exportförbud och komplicerad förvaring spelar in. Dessutom påverkas spridningen av vaccinnationalism – alltså att flera länder vägrar att dela med sig av sina doser.
Ojämlikheten kan få allvarliga konsekvenser, menar han.
– Brist på global vaccination kan skynda på mutationer, för att inte tala om den enorma ekonomiska konsekvensen som den ojämlika tillgången kan komma att medföra.
Kritisk till vaccinpatent
Han menar att Sverige, som placerar sig på plats 55 av världens länder som vaccinerat flest, inte gjort tillräckligt för att öka jämlikheten.
– Det som Sverige och EU borde gjort för länge sedan är att tillfälligt pausa patenter för vaccintillverkning, för att öka tillgången i världen. Tyvärr har Sverige blockerat förslaget vilket är väldigt sorgligt.
Än finns dock hopp om en mer jämlik vaccinfördelning. USA:s president Joe Biden har lovat att skänka 80 miljoner doser före sista juni och den internationella vaccinorganisationen COVAX tror sig kunna skänka 2 miljarder doser innan årets slut.
Bergström: Överskotten ska skänkas
Sverige berättade nyligen att man skänker tre miljoner vaccindoser till COVAX. Enligt den nationella vaccinsamordnaren Richard Bergström kan utrullningen ske redan i juli.
Han menar att det är produktionstekniska frågor som stått i vägen för en jämlik fördelning, inte patent.
– Det viktigaste är att överskotten skänks. I EU och USA rör det sig om sammanlagt 2 miljarder doser år. Det är inte så att vi ska kasta bort de volymerna. De ska så klart skänkas eller säljas vidare till de som kan betala.