USA är en av fem permanenta medlemmar i FN:s säkerhetsråd och bidrar också mest av alla till FN:s finansiering. Att politiska ledning nu väljer att helt hoppa av Unesco-samarbetet är både allvarligt och oansvarigt, menar Aleksander Gabelic.
Markerar missnöje
– Som jag ser det är USA-administrationen inte ute efter att förbättra FN:s arbete utan vill snarare markera sitt missnöje. Det ligger i linje med tidigare signaler om att banta de fredsbevarande insatserna i exempelvis Kongo och är oerhört mycket allvarligare än att vara kritisk mot byråkrati.
Alexander Gabelic är ordförande för svenska FN-förbundet, en ideell organisation som arbetar för att stärka FN:s roll i världen. Han anser att USA behövs i FN mer än någonsin, men att den senaste tidens utveckling är dyster.
Mer resurser – inte mindre
– FN-kritikerna har delvis rätt när de pratar om ineffektivitet, men det gäller att göra någonting konstruktivt i stället för att demonstrativt ställa sig vid sidan om. Jag anser att länder som Sverige nu måste möta amerikanernas negativa hållning till FN med att visa att resurserna inte bör minska, men att de måste användas bättre.