Foto: TT

Vad händer i Saudiarabien?

Uppdaterad
Publicerad

I Saudiarabien pågår stora omvälvningar. Den unge kronprinsen Mohammed bin Salman skapar rubriker med rader av politiska beslut som skakar den konservativa oljenationen.

Detta är de viktigaste aktuella händelserna i Saudiarabien.

Kronprinsen

Den politiske aktören i Saudiarabien är den 32-årige kronprinsen Mohammed bin Salman, kallad MbS. Han utsågs i juni i år av kung Salman till kronprins och försvarsminister. Hans vision är att modernisera landet och minska oljeberoendet. Kronprins Mohammed har vidtagit en rad åtgärder för att stärka sin makt och för att reformera landet.

Korruptionshärvan

Kronprinsen bildade genom ett kungligt dekret en anti-korruptionskommitté som gripit 201 personer för misstänkt ekonomisk brottslighet motsvarande över 800 miljarder kronor. Minst elva prinsar och 38 före detta tjänstemän och politiker finns bland de gripna. Tillgångar på 1.700 bankkonton har frysts under utredningens gång. De gripna sitter inte inlåsta i fängelse utan bor på femstjärniga hotell i landet. En av världens rikaste män, jetset-prinsen Alwaleed bin Talal, finns bland de gripna.

Ommöblering

Kronprins Mohammed har avsatt en av landets mest prominenta kungligheter, prins Miteb bin Abdullah från posten som minister och chef för Nationalgardet. Nationalgardet är en elitstyrka som ansvarar för rikets säkerhet. Prins Miteb var tidigare tippad som en möjlig tronarvinge till kung Salman. Kronprins Mohammed har även bytt ut ekonomi- och planministern.

Kriget i Jemen

2014 intog de iranstödda Huthirebellerna Jemens huvudstad Sanaa och störtade president Abd Rabbu Mansur Hadi. Den saudisk-ledda alliansen bekämpar sedan i mars 2015 de shia-muslimska rebellerna och stöder Hadi. Över 8.000 människor har dödats och fler än 40.000 har sårats sedan Saudiarabien blandade sig i konflikten.

Nyligen sköts en robot med längre räckvidd än tidigare mot flygplatsen i Riyad. Roboten stoppades av saudiskt luftvärn utan att orsaka skador. Saudiarabien ger Iran skulden för robotskjutningen och betecknar det som en krigshandling. Iran har protesterat mot anklagelserna i FN:s säkerhetsråd och även beskyllt Saudiarabien för krigsbrott i Jemen.

Saudiarabien och grannländerna

Förhållandet mellan Saudiarabien och Iran har försämrats den senaste tiden. Kronprinsen lägger skulden för robotbeskjutningen på Iran och beskyller även Iran för att styra Libanon genom Hizbollah. Libanons premiärminister Saad al-Hariri avgick nyligen under en resa i Saudiarabien med motiveringen att Iran ökat sitt inflytande i regionen och att han därför fruktade för sitt liv.

Regeringskällor i Libanon och Hizbollahs ledning anklagar Riyad för att hålla Saad al-Hariri fängslad men det förnekas av Saudiarabien.

Hizbollahs och Irans inflytande har ökat i regionen som en följd av Syrienkriget. Den Iranstödda shiamilisen strider på Assadregeringen sida i kriget. Hizbollahs politiska gren ingår som koalitionspartner i Libanons regering.

Saudiarabien, Bahrain och Kuwait har uppmanat sina medborgare att lämna Libanon.

Kronprinsen har också anklagat Qatar för att destabilisera regionen och bojkottar landet.

Konflikterna mellan Saudiarabien och Iran har eskalerat. Foto: SVT Design

Reformer

I kronprins Mohammeds reformplan ”Vision 2030” finns stora ekonomiska och sociala förändringar. Han vill minska landets oljeberoende och uppmuntra utländska investeringar. Ekonomin har försämrats i takt med det sjunkande oljepriset och missnöjet i den växande medelklassen har ökat på grund av ekonomisk åtstramning.

Enligt reformplanen ska kvinnor få delta i större utsträckning i arbetslivet. Därför har kronprinsen upphävt förbudet för kvinnor att köra bil. Moralpolisens makt har minskat. Från 2018 ska kvinnor få vistas på sportarenor och få åka utomlands utan manlig förmyndare.

Kronprinsen har sagt sig vilja införa en mer moderat form av islam. Flera av de mest inflytelserika religiösa ledarna har gripits.

Oljan

Saudiarabien är världens största oljeproducent. Sedan kronprins Mohammed kom till makten har oljepriset ökat till sin högsta nivå sedan 2015. Han vill sälja 5 procent av det statliga oljebolaget Aramco till privata intressen.

Relationer till USA

USA:s president Donald Trump har twittrat sitt stöd för kronprinsens hårda attityd gentemot Iran. Trump har förbättrat USA:s relationer med Saudiarabien. Hans rådgivare i Mellanösternfrågor, Jared Kushner, har besökt kronprins Mohammed för diplomatiska samtal, där även Israel spelar en roll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.