Varför är Theresa May här?
– Hon åker runt till alla EU-länder och lobbar just nu. Danmark och Sverige är gamla vänner till Storbritannien som beklagar brexit och tycker det är synd att de lämnar. Men May är här främst för att lobba för goda relationer och handelsavtal även efter brexit.
Vad kommer hon och Stefan Löfven prata om?
– Hennes huvudskäl är att bra samarbetsavtal och handelsavtal sluts. Men när man träffas personligen på den här nivån tar man även upp aktuella frågor. Hon kommer att söka stöd för sin linje mot Ryssland efter Skripalaffären, Stefan Löfven å sin sida kommer att ta upp frågor om bevisläget mot Ryssland. Sannolikt kommer man också ta upp attacken mot Douma i Syrien.
Det är väldigt kort tid de träffas, en timma och tjugo minuter, vad hinner man på det?
– Det är så här när man träffas på den här nivån, det blir inte längre tid. Man pratar om de viktiga frågorna just nu, även om mycket sköts av tjänstemän och förhandlare vill man se till att man möts öga mot öga, vilket man inte har tid för på toppmöten. Vissa saker kan bara diskuteras i enrum.
Vad kommer Stefan Löfven att säga i dag?
– Sverige är pragmatiskt när det gäller Storbritannien och brexit. Det bor många svenskar i Storbritannien, vi är exportberoende och det finns många svenska företag där. Dock har Sverige har aldrig avvikit från EU:s linje mot britterna och brexit, man har sagt att man beklagar utfallet från omröstningen men man respekterar det.
Hur ser stödet ut för Theresa May på hemmaplan?
– I inrikespolitiken har hon haft svagt stöd, vad som talar för henne är att det inte finns något alternativ, ingen vill ersätta henne och få brexit i knät. Däremot kan en sådan debatt komma efter brexit. Nu har hon dock stärkt sina kort i och med hur Skripalaffären hanterats, sedan finns det en inrikespolitisk debatt om våldsbrott just nu där hon fått godkänt.
Vägen mot brexit
Storbritannien folkomröstade i juni 2016 om utträde ur EU, 52 procent röstade ja till brexit.
I fjol meddelade landet formellt sin avsikt att lämna unionen den 29 mars 2019.
Utträdesförhandlingar med EU har pågått sedan i somras och vissa frågor har lösts, till exempel vad som ska gälla för de EU-medborgare som bor i Storbritannien, och vice versa. På ett toppmöte i mars antog EU-ledarna direktiv för nästa förhandlingssteg, det om den framtida relationen mellan EU och Storbritannien.
I oktober hoppas parterna ha nått en uppgörelse om utträdet, som kan skickas för godkännande i berörda parlament.
Storbritannien lämnar formellt EU den 29 mars 2019, oavsett om någon uppgörelse har nåtts eller inte. Om en uppgörelse finns inleds omedelbart en nära två år lång övergångsperiod, för att invånare och företag ska hinna anpassa sig till den nya situationen. Den löper ut den 31 december 2020