• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Italienkorrespondent om läget i de översvämningsdrabbade delarna av Italien. Foto: SVT/Reuters

Stor förödelse efter skyfallen: ”Rör sig om ofantliga mängder vatten”

Uppdaterad
Publicerad

Förödelsen är fortsatt stor efter det kraftiga regnovädret i norra Italien där det omfattande röjningsarbetet pågår för fullt. Skadorna väntas kosta flera miljarder.

Massiva skyfall har drabbat Italien de senaste dagarna och ovädret har krävt minst 13 dödsoffer.

– De har ju varit fullständigt kaotiskt. Folk som har dött, folk som sover i skolsalar och den ena tragedin efter den andra. Det går knappt att ta sig fram heller eftersom alla vägar har kollapsat av jordskred eller svämmat över, säger SVT:s Italienkorrespondent Jennifer Wegerup i Morgonstudion och fortsätter:

– Räddningstjänsten och civilförsvaret försöker ta sig dit med mat och vatten och för att röja upp det allra värsta.

”Skador för flera miljarder”

Italienska myndigheter har talat om att det i allmänhet handlar om 200 millimeter regn och lokalt så mycket som 500 millimeter regn som fallit i ovädret, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

– Då kan man tänka att en millimeter motsvarar en liter per kvadratmeter.

– Det rör sig om ofantliga mängder vatten.

Enligt Jennifer Wegerup så har många svårt att se att detta för något gott med sig trots extremtorkan i Italien den senaste tiden.

– Många menar på att detta kommer hända upprepade gånger i Italien, extrem torka som varvas med extrema skyfall. Det är skador för flera miljarder just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.