Nu avslutar vi den här direktrapporteringen - tack för att du följt den! Vår rapportering om det tyska valet fortsätter på SVT.se.
Val i Tyskland
Tyskarna går till vallokalerna. Nu avgörs vem som blir ny förbundskansler efter 16 år med Angela Merkel.
Tyskarna går till vallokalerna. Nu avgörs vem som blir ny förbundskansler efter 16 år med Angela Merkel.
Tyska valet – direktrapportering
Vänstern blir kvar - de Gröna och Liberalerna nyckelspelare
Den slutgiltiga fördelningen av mandaten i det tyska parlamentet har ännu inte offentliggjorts. Men enligt en prognos från tysk public service så ser stora förändringar ut att vara i antågande.
Mycket tyder på att en allians mellan tre partier blir nödvändig för att säkra majoriteten, något som inte hänt i Tyskland sedan 1950-talet. Detta då varken SPD eller CDU vill se en gemensam storkoalition, skriver Zeit.
Det kan dock ta tid att bilda en ny regering, något som efter förra valet tog fem månader.
- Nyckelspelarna blir de Gröna, som ligger på tredje plats. De gjorde ett bra val jämfört med förra gången men hade förväntat sig mer. De låg som största parti i våras, det har varit väldiga svängningar i opinionen. De kommer vara med i regeringsförhandlingarna, säger Ingrid Thörnqvist, SVT:s tidigare Tysklandskorrespondent, i Morgonstudion.
- Även liberalerna, FDP, blir kungamakare.
Vänsterpartiet Die Linke såg inledningsvis ut att falla ur parlamentet, men lyckades till slut hålla sig kvar. Deras inflytande verkar dock bli begränsat, enligt Ingrid Thörnqvist.
- De fick några direktmandat så de kommer att hänga kvar. Det kommer inte räcka för att vara med i en regeringsbildning med Socialdemokraterna och de Gröna.
Så här kan fördelningen av mandaten se ut, enligt prognosen.
SPD: 205 till 209 (2017: 153).
CDU/CSU: 194 till 196 (2017: 246).
De Gröna: 116 till 118 (67).
FDP: 91 till 93 (80).
AFD: 84 (94).
Linke: 39 till 40 (69).
1,7 procentenheters skillnad mellan de två största partierna
Med alla 299 valdistrikt räknade skiljer det 1,7 procentenheter mellan de två största partierna.
SPD: 25,7 %
CDU/CSU: 24,1 %
De Gröna: 14,8 %
FDP: 11,5 %
AFD: 10,3 %
Die Linke: 4,9 %
Övriga partier: 8,7 %
Källa: Tyska public servicebolaget ZDF:s preminiära valresultat 07.31
Där är partierna störst
Med hjälp av data från den tyska valmyndigheten har tidningen Zeit tagit fram en interaktiv karta över det politiska läget i de tyska valkretsarna.
Kartan visar ett tydligt uppdelat land, där CDU dominerar i söder, SPD i landets centrala och norra delar, AFD i sydöst och de Gröna i storstadsområdena.
Se hela kartan här.
Berlin får sin första kvinnliga borgmästare
SPD-kandidaten Franziska Giffey blir Berlins första kvinnliga borgmästare någonsin. Detta sedan socialdemokraterna blivit största parti i regionen, enligt det preliminära valresultatet, skriver Reuters.
Franziska Giffey, 43, satt tidigare som familjeminister i Angela Merkels regering, men avgick efter anklagelser om plagiering i sin doktorsavhandling.
Experten om regeringsbildningen: Det finns inga regler
- Det är stor skillnad mot den talmansprocess vi har i Sverige. Det finns i Tyskland faktiskt inga regler för det här, det är partiernas ansvar att nu börja olika sonderingssamtal, säger Thomas Sommerer, professor i statsvetenskap vid universitet i Potsdam och tidigare verksam vid bland annat Stockholms universitet, i Agenda.