Chatt: Vad undrar du om valet i USA?
Anonym • På vilket sätt kan projekt 2025 komma påverka oss i Europa?
Hallå, det är ju ett idéprogram från en tankesmedja och personer i närheten av Trump. Jag har inte läst det i detalj. Det jag tycker var intressant utifrån min horisont som korrespondent i Europa med särskilt fokus på säkerhet är tankarna på att låta Europa överta ansvaret för sitt försvar med konventionella vapen själv, alltså ta hem amerikanska soldater och vapen. Förutom strategiska kärnvapen som skulle bli kvar. I idéprogrammet finns inget förslag om att USA skulle lämna NATO.
E • Rösträkningen gick väldigt fort i år. Skulle något kunna ändras vid en eventuell omräkning?
Nej, generellt leder omräkningar inte till några större förändringar. Skillnaderna mellan Trump och Harris är också så stora i flera av delstaterna att omräkningar inte kan begäras av den förlorade kandidaten.
Maria • Finns det någon oro nu vad gäller den gröna omställningen?
Man kan räkna med att Trump på flera sätt kommer sätta käppar i hjulet för åtminstone delar av de gröna omställningen. Donald Trump tog USA ut ur Parisavtalet senast, och skulle kunna göra det igen. Dock kan man ju påminna om att många företag i USA bestämde sig för att fortsätta arbeta mot Parisavtalets mål efter att USA meddelat att de skulle dra sig ur.
Erik • Kommer Trump invadera Kuba eftersom han är väldigt aggressiv mot dem?
Trump har ett högt tonläge i retoriken mot Kuba men också mot Venezuela. Det har mycket att göra med hans nära band till delstaten Florida där det finns mycket betydelsefulla grupper av kubanskt och venezolanskt ursprung som vill se hårdare tag från USA mot regeringarna i sina hemländer. Men samtidigt har Trump varit tydlig med att han inte vill att USA ska engagera sig i krig utomlands så en invasion tror jag är mycket osannolik. Däremot är det möjligt att Trump trappar upp sanktioner eller liknande åtgärder.
Anonym • Kommer Trump verkligen kunna gå ut ur NATO, få fred i Ukraina och deportera flyktingar? Eller kommer konstutionen stoppa honom?
Konstitutionen skrevs innan Nato skapades och har inga restriktioner när det gäller in- eller utträde. Däremot smög Demokrater och Republikaner in en lag vid årsskiftet om att presidenten i USA inte ensam kan ta USA ut ur Nato. Det krävs istället godkännande från kongressen för det. Detta nämner många svenska politiska företrädare för mig när jag fråga om de oroar sig för ett USA-utträde ur Nato.
Daniel Blixt • Finns det redan nu några analyser utefter socioekonomiskt perspektiv, och/eller geografisk tillhörighet, av hur man röstat? När (om) kan vi förvänta oss sådana?
Det analyseras just nu för fullt i amerikanska medier. Men en tydligt slutsats redan nu är att Trump gjort ett väldigt bra val bland minoritetsgrupper och ökat sitt stöd där rejält. Det gäller bland afroamerikaner och muslimer men framförallt bland latinos som är den största minoritetsgruppen i USA. Och det är framförallt hos männen i de här grupperna som Trump varit framgångsrik. För demokraterna är den här utvecklingen mycket oroväckande eftersom minoritetsgruppernas andel av befolkningen växer snabbt.
Trump • Kommer Trump verkligen kunna benåda de som stormade Kapitolium?
Som president har man obegränsad rätt att benåda vem man vill oavsett skäl. Om Trump kommer att göra det återstår att se, men givet hans tidigare uttalanden om detta så skulle jag inte bli förvånad om det är en av de första sakerna han gör som president.
Lois • I USA anger man de röstande i grupper
om ras/etnicitet. Varför gör man så? ( I Sverige skulle detta kallas rasistiskt)
Här i USA är det mycket vanligt att man gör jämförelser med och utifrån ras eller etnicitet. Det har delvis att göra med att USA är ett land grundat av emigranter, men det har också att göra med landets historia av att behandla människogrupper illa, exempelvis under slaveriet. Men ja, USA skiljer sig delvis från Sverige när det gäller användandet av ras och/eller etnicitet i såväl statistik, medierapportering och i andra sammanhang.
Kirsten Franzén • Hej! Republikanerna har ropat högt om att röstningen inte går rätt till men nu där dom har vunnit är det väldigt tyst om detta. Hur kommer det sig att Demokraterna inte påropar samma sak? Hade väl varit helt på sin plats kan jag tycke.
Det beror sannolikt på att tilliten till valsystemet är större bland Demokrater än bland Republikaner. Men med det sagt så kan det såklart komma anklagelser om valfusk under dagarna efter valet. Än så länge som du säger mycket tyst om det dock.
Kristian • Opinionsmätningarna var väl inte helt fel ute? Visst, Trump gjorde bättre ifrån sig än väntat, men samtliga mätningar hade ju en felmarginal på 2-3%.
Det har ju figurerat mängder av opinionsmätningar – både nationellt och på delstatsnivå – men det stämmer att vissa mätinstitut kom nära det valresultat vi nu ser. Så i det ljuset är det svårt att se resultatet som en stor överraskning.
Anonym • Kommer aborträtten försvagas ytterligare?
Det återstår att se men Trump har sagt att han vill att frågan ska avgöras på delstatsnivå. Och här i Arizona där jag befinner mig röstade man till exempel igår ja till att skydda aborträtten i delstatens konstitution. Så stödet för laglig abort är stort i många delar av USA.