SVT:s Fouad Youcefi och Tigran Feiler står redo att svara på era frågor. Foto: SVT

Val i USA 2024: SVT:s utsända svarar på era frågor

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump har vunnit presidentvalet i USA. Hur är stämningen på plats – och vad händer nu? Ställ dina frågor till två av SVT:s utsända på plats – USA-korrespondent Fouad Youcefi och reporter Tigran Feiler.

Chatten börjar 18.30 men du kan ställa din fråga redan nu.

Chatt: Vad undrar du om valet i USA?

Burri • Hur fungerade samarbetet mellan EU och USA under Trumps förra mandatperiod? Ser det ut att vara likt kommande fyra åren?

Hallå Burri. Det var i många delar ett mycket ansträngd relation mellan EU och USA. Särskilt i frågor som rörde handel där de två handelsblocken införde tullar mot varandra i vad som ibland brukar kallas "handelskrig". Ifall Trump genomför planer på strafftullar på europeiska varor som han sagt under sin kampanj är det troligt att EU kommer svara med liknande åtgärder. I värsta fall kan detta eskalera till ett nytt "handelskrig".

Pinnat inlägg

Chatta med SVT:s utsända i USA

Vad undrar du om Trumps vinst och valet i stort?

SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi och SVT:s reporter Tigran Feiler svarar.

Fouad Youcefi och Tigran Feiler. Foto: SVT

Lois • I USA anger man de röstande i grupper
om ras/etnicitet. Varför gör man så? ( I Sverige skulle detta kallas rasistiskt)

Här i USA är det mycket vanligt att man gör jämförelser med och utifrån ras eller etnicitet. Det har delvis att göra med att USA är ett land grundat av emigranter, men det har också att göra med landets historia av att behandla människogrupper illa, exempelvis under slaveriet. Men ja, USA skiljer sig delvis från Sverige när det gäller användandet av ras och/eller etnicitet i såväl statistik, medierapportering och i andra sammanhang.

Kirsten Franzén • Hej! Republikanerna har ropat högt om att röstningen inte går rätt till men nu där dom har vunnit är det väldigt tyst om detta. Hur kommer det sig att Demokraterna inte påropar samma sak? Hade väl varit helt på sin plats kan jag tycke.

Det beror sannolikt på att tilliten till valsystemet är större bland Demokrater än bland Republikaner. Men med det sagt så kan det såklart komma anklagelser om valfusk under dagarna efter valet. Än så länge som du säger mycket tyst om det dock.

Kristian • Opinionsmätningarna var väl inte helt fel ute? Visst, Trump gjorde bättre ifrån sig än väntat, men samtliga mätningar hade ju en felmarginal på 2-3%.

Det har ju figurerat mängder av opinionsmätningar – både nationellt och på delstatsnivå – men det stämmer att vissa mätinstitut kom nära det valresultat vi nu ser. Så i det ljuset är det svårt att se resultatet som en stor överraskning.

Anonym • Kommer aborträtten försvagas ytterligare?

Det återstår att se men Trump har sagt att han vill att frågan ska avgöras på delstatsnivå. Och här i Arizona där jag befinner mig röstade man till exempel igår ja till att skydda aborträtten i delstatens konstitution. Så stödet för laglig abort är stort i många delar av USA.

Nu avslutar jag, tack för alla frågor!

Tack så mycket för alla spännande frågor. Jag behöver kila, för jag har en sändning om en liten stund. Allt gott/Christoffer

Caspian Gunnarsson • Kan man förvänta sig att NATO blir en starkare makt när Trump blir president? Eftersom han lovar bara skydd om medlemsländerna lägger 2 procent av sitt BNP på militären vilket flera länder inte gör.

Hallå Caspian. Det är en intressant fråga. Det finns såklart en koppling mellan Trumps klagomål på NATO-medlemmarna som inte levde upp till de gemensamma målen om minst 2% försvarsutgifter av BNP och att sedan flera länder höjde anslagen. Men de stora ökningarna i länder som Tyskland, de baltiska länderna och Polen, till exempel, är starkare kopplade till det faktiska säkerhetsläget och hotet från Ryssland. Alltså länder köper inte mer vapen bara för att Trump säger det utan för att de känner att de behöver det.

Erik • Hur ser det Ukrainska folket på Trump?

Hej Erik,

I Ukraina är skepsisen mot Trump stor, eftersom han har sagt att han ska lösa mäkla fred på 24 timmar och antytt att Zelenskyj skulle ha startat kriget och inte Putin, vilket inte stämmer. Han har också hotat att dra ner eller helt stoppa det militära stödet till Ukraina. Samtidigt var många trötta på Bidenadministrationens tröghet och ängslighet inför en eskalering av kriget. Därför finns det även en hel del ukrainare som tror att Trump ändå kan få saker att börja hända, men att det gäller att vinna över honom på sin sida.

Elsa • Trump har ju kontakt med Putin och utöver det så vill han iaf i teorin att USA ska gå ur Nato. Hur påverkar detta Sveriges relation med Ryssland och Putins hot om attacker mot Sverige? Ökar risken?

Hallå Elsa. Se mina svar på temat tidigare i tråden.

Anonym • På vilket sätt kan projekt 2025 komma påverka oss i Europa?

Hallå, det är ju ett idéprogram från en tankesmedja och personer i närheten av Trump. Jag har inte läst det i detalj. Det jag tycker var intressant utifrån min horisont som korrespondent i Europa med särskilt fokus på säkerhet är tankarna på att låta Europa överta ansvaret för sitt försvar med konventionella vapen själv, alltså ta hem amerikanska soldater och vapen. Förutom strategiska kärnvapen som skulle bli kvar. I idéprogrammet finns inget förslag om att USA skulle lämna NATO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet