Hon tror att det kommer att hända igen. Pakistan är ett av världens mest terrordrabbade länder. Så att ett antal självmordsbombare på det här sättet, öppet lyckats ta sig in på en skola som militären driver och döda så många elever är inget nytt, men det är en upptrappning av våldet, menar hon.
Man kan se händelsen ur flera aspekter, dels storpolitiskt, där relationerna mellan USA, Afghanistan och Pakistan är mycket känsliga och såriga.
Påtryckningar från USA
USA har under flera år varit på Pakistan om att göra något åt det instabila läget i norra Waziristan. Man har velat att gränsen mot Afghanistan ska stabiliseras innan man helt dragit tillbaka sina trupper från landet. Det är efter de påtryckningarna som Pakistan landsatte de två offensiverna mot talibanerna i år.
– Men man kanske framför allt ska se händelsen ur ett inrikespolitiskt perspektiv. Det har rått delade meningar om huruvida man ska attackera talibanrörelsen eller inte, säger Ann Wilkens.
Den pakistanska regeringen är försvagad efter stora demonstrationer under hösten. Bakom demonstrationerna står oppositionspolitikern Imran Khans parti, ett parti som styr Peshawarområdet i Waziristan.
Men, exakt vilken betydelse det här dådet får för det inrikespolitiska spelet, är svårt att säga, menar Ann Wilkens.
Hundratusentals flyktingar
Det kommer inte att stoppa den pakistanska offensiven mot talibanerna i norra Waziristan, tror Ann Wilkens. Nej det pågår redan så mycket oroligheter att det kommer att fortsätta, säger hon. Hela befolkningen har redan tvingats fly, omkring 6-700.000 människor sitter som internflyktingar i olika läger runt om i Pakistan.
Är talibanerna starkare nu?
– Ja till viss del. Det är i alla fall en signal om att de är i stånd till att göra en större aktion. De vill ju ha uppmärksamhet och ser man det ur talibanperspektiv, så blir ju de här skoleleverna som nu dödas, de blir martyrer, de kommer direkt till himlen.
– Sedan är det viktigt för förståelsen att självmordsbombarna som nu är inne på skolan, de kanske inte är äldre än de som hålls som gisslan. Det är också en tragedi, menar hon. För talibanerna brukar rekrytera små pojkar, kanske inte mer än 12, 13 år från koranskolor i mindre privilegierade områden till att utföra just sådana här dåd. Och de är också offer här, säger Ann Wilkens.