Stora demonstrationer har under söndagen pågått utanför det grekiska parlamentet i Aten, i protest mot Greklands namnavtal med Makedonien. Situationen utanför parlamentet eskalerade när demonstranter försökte ta sig fram till byggnadens entrétrappor, rapporterar grekiska Kathimerini.
Delar av folkmassan har drabbat samman med polis och tv-bilder visar hur rök stiger från platsen, dels från polisens tårgas och dels från mindre bränder som uppstått.
Avtalet, som ska sätta punkt för en nästan 30 år gammal konflikt, väntas bli godkänt i det grekiska parlamentet nästa vecka. Därefter kommer Makedonien att heta Nordmakedonien, medan språket förblir makedonska och invånarna makedonier.
Motstånd i båda länderna
Namnkonflikten blossade upp i början av 1990-talet när Makedonien blev självständigt från Jugoslavien och Grekland protesterade mot att landet delade namn med den grekiska regionen Makedonien. Enligt Grekland gör Makedonien på så vis anspråk på grekisk kultur, och har därför hindrat Makedonien från att gå med i internationella organisationer som Nato. För knappt ett år sedan kom dock länderna överens om en kompromiss.
Men överenskommelsen har mött motstånd i båda länderna. I Makedonien har man protesterat mot att byta namn överhuvudtaget, medan grekerna har motsatt sig avtalet bland annat för att det nya namnet fortfarande innehåller ordet Makedonien.
Greklands premiärminister Alexis Tsipras överlevde tidigare i veckan nätt och jämnt en misstroendeomröstning, sin andra som grundar sig i namnkonflikten.
Tsipras föregångare, högerpolitikern Antonis Samaras, har talat inför folkmassorna på söndagen och utropat att man ”protesterar för vad man vet är rätt”.