Parlamentsledamöter jublade och applåderade när det stod klart att lagen röstats igenom.
– Det här är en stor seger, säger parlamentsledamoten Jan Logie från det gröna partiet som tog initiativ till lagen.
Logie arbetade på ett hem för våldsdrabbade kvinnor innan hon valde att slå in på politikens bana, enligt the Guardian.
”Inte bara polisens ansvar”
– Initiativet går ut på att möta frågan med ett helt samhällsgrepp. Vi hänvisar offren inte bara till polisen utan erkänner att vi alla har ett ansvar att hjälpa, säger Jan Logie.
Våldsoffren behöver inte presentera bevis för sin arbetsgivare, och utöver tio dagars ledighet har de rätt till snabba åtgärder från arbetsgivaren för att värna om sin säkerhet. Exempelvis kan de få byta kontor och mejladress. Samtidigt blir det olagligt för företag att diskriminera arbetstagare som utsätts för våld i nära relationer.
Lagförslaget röstades igenom med 63 röster för och 57 emot. Högeroppositionella nationella partiet röstade emot och anklagade förslaget för att vara verkningslöst mot våldet, men skapa stora kostnader för små och medelstora företag. Utsatta kvinnor riskerar att få det svårare på arbetsmarknaden, menar nationella partiet.
Värst statistik bland i-länder
Nya Zeeland är ett av länderna med den värsta statistiken av våld i nära relationer bland världens i-länder, skriver BBC. Hälften av alla mord i Nya Zeeland utförs av en nära anhörig, enligt organisationen it's not OK.
Koalitionsregeringen, med socialdemokratiska arbetarpartiet i spetsen, sköt nyligen till 478 miljoner svenska kronor till organisationer som arbetar med våld mot kvinnor.
Kvinnofridsorganisationer världen över välkomnar den nya lagstiftningen. Nya Zeeland var det första landet i världen att införa kvinnlig rösträtt 1893. Men i fallet om lag om betald ledighet för våldsoffer kommer Nya Zeeland på en andra plats. Filippinerna införde en liknande lagstiftning redan 2004.
Det finns tecken på att fler länder kan följa Nya Zeelands exempel. I vissa provinser i Kanada finns också möjlighet till ledighet vid fall av misshandel. I Australien har arbetarpartiet lovat att också införa en liknande lagstiftning om de vinner nästa val.