Utanför Munir Özkul-skolan i Cihangir i centrala Istanbul där folk vid 11-tiden röstar i det turkiska valet. Foto: Hasse Burström / SVT

Spänd väntan efter att vallokaler i Turkiet stängt

Uppdaterad
Publicerad

Vallokalerna har stängt i Turkiet. Många väntar nu nervöst och spänt på resultatet.

SVT:s reporter Hasse Burström befinner sig i Istanbul och har pratat med några av de röstande.

– Kanske kan AKP bli störst. Jag ber till Gud att det blir så för jag tror att AKP är bäst för Turkiet, säger 39-åriga Nesrin Perdahsi och tillägger:

Val i Turkiet 2015

– Det finns mycket AKP kan göra, och jag hoppas de blir tillräckligt starka så att deras bra jobb kan fortsätta.

Spänd stämning i kurddominerad stad

I Diyarbakir pågår nu en orolig väntan på valresultatet. Prokurdiska HDP, som fick 13,1 procent i valet i juni, är stora i staden.

– Folk vet inte riktigt vad som ska ske, det är mest oroligt. De vet inte vad som kommer att hända i landet, säger Özgur Cenngiz från Stockholm som är på plats.

Stämningen i staden är spänd men lugn, enligt Cenngiz. Ett stort antal poliser och militärer övervakar valet, men det är ingen valstämning. För de kurdiska invånarna står för mycket på spel.

– Just nu står man bara och väntar på att klockan ska bli fyra så man vet hur resultatet kommer bli.

”Min dörr kan bli insparkad”

I Istanbul vill Ayse, 52, inte vara med på bild. Hon säger att hon är orolig för sin affär:

– Om jag är med så kan min dörr vara insparkad i morgon, säger hon. Det är väldigt osäkert. I förra valet såg jag fram mot resultatet men nu är jag stressad. I juni trodde inte AKP att folket skulle vara så starkt.

I juni kunde inte president Recep Tayip Erdogan och hans AKP säkra någon majoritet och försöken att bilda koalitioner lyckades inte.

I valet den 7 juni förlorade Erdogans muslimsk-konservativa AKP den egna parlamentsmajoriteten partiet haft sedan 2002.

Alla försök att bilda koalitioner har grusats och på söndagen får 54 miljoner röstberättigade turkar åter gå till val. Sammanlagt 175.000 vallokaler håller öppet, i landets västra del öppnar vallokalerna en timme senare.

Kurdiske Obama utmanar

I juni fick HDP och dess karismatiske ledare Selahattin Demirtas, kallad den ”Kurdiske Obama” på grund av sin retoriska förmåga, 13,1 procent, vilket var väl över de tio procent som krävdes för att för första gången komma in i parlamentet.

Det var den främsta orsaken till att Erdogan, i sin tur kallad ”Sultanen”, fick se sitt AKP tappa majoriteten. Inför valet har nu Erdogan i rasande angrepp beskyllt Demirtas för allsköns onda gärningar och lömska motiv.

Erdogan eftersträvar majoritet för att kunna skriva om lagen och ge sig själv som president större makt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Turkiet 2015

Mer i ämnet