Köerna var långa när vallokalerna öppnade i Burma tidigt under morgonen. När vallokalerna stängde klockan fyra på söndagseftermiddagen lokal tid uppskattade valkommissionen att valdeltagandet hamnade på runt 80 procent, rapporterar AFP.
Många burmeser hoppas att Suu Kyis Nationella demokratiförbundet ska få egen majoritet i parlamentet. Samtidigt garanteras militären, enligt författningen, 25 procent av platserna – precis så många att den kan lägga in veto mot att ändra grundlagen. Men även om Suu Kyis NLD får framgång, har hon själv ingen möjlighet att bli landets president.
Landets nuvarande grundlag diskvalificerar henne eftersom hon har två barn som är brittiska medborgare.
”Jag tror att det gör skillnad att rösta”
Stämningen är inte direkt spänd men väldigt delikat, och många håller andan i dag.
– Jag får inte rösta för jag är bara 17 år, men jag önskar att jag fick. Jag tror att det gör skillnad, men jag är lite orolig och vet inte om jag kommer att våga gå ut under valet. Jag vet vad som kan hända i mitt land, säger Nyein Chan Aung, student i Rangoon.
Demokratihjälten och oppositionsledaren Aung San Suu Kyis parti NLD är segertippat. Klädd i rött och med blommor i håret äntrade fredspristagaren en vallokal för att avlägga sin röst i hennes hemstad Rangoon.
– Seger, seger, ropade landsmän medan Suu Kyi visades in i lokalen förbi horder av journalister och fotografer.
Efter nära fem decennier av diktatur styrs Burma av ett civilt parti, men det är samma generaler som tidigare, som fortfarande är vid makten om än utan uniformer nu.
”Viktigt att det blir fredlig process”
Hon tänker rösta på Aung San Suu Kyi säger hon och tycker att skolfrågan är en av de viktigaste frågorna för henne. Hon säger att dagens skolsystem som hennes barn går i inte alls är bra. Om det blir fria och rättvisa val nu vill hon dock inte spekulera i.
– Vi hör en massa rykten om det bara. Jag vet inte alls vad som kommer att hända efter valet, men det som är viktigt för mig som vanlig medborgare är att det förblir en fredlig process. Oavsett vilket parti som vinner.
Rapporter om bristande väljarregistrering
Internationella valobservatörer från Europeiska Unionen är här för att bevaka att allt går rätt till och kommer med sin rapport på tisdag efter valet.
Redan innan valet kom däremot rapporter om att vallokaler inte har upprättats överallt i landet, att registreringen av väljare har varit bristfällig och att människor från olika etniska grupper har hejdats från att förtidsrösta.
Etniska konflikter i bakgrunden
Just etniska konflikter och diskriminering av olika etniska grupper, särskilt muslimer, har varit en bekymmersam fråga både för det styrande partiet och oppositionen i Burma under lång tid.
Hatkampanjer mot muslimer tillåts pågå på offentligt och på sociala medier utan fördömanden från myndigheter. Grupper ställs mot varandra även i politisk retorik och skapar politikerförakt bland delar av befolkningen.
Högt valdeltagande väntas
Ändå spås valdeltagandet bli mycket högt, och de flesta bedömare tror att det styrande partiet kommer att försöka genomföra ett prickfritt val i dag, nu när allas ögon är på Burma.
Vallokalerna är öppna till klockan fyra i eftermiddag lokal tid, men väntan på ett valresultat kan ta närmare en vecka.