Boris Johnson, Storbritanniens premiärminister och det Konservativa partiets ledare, intill oppositionella Labours partiledare Jeremy Corbyn. Arkivbild. Foto: Matt Dunham/AP/TT

Brexit och sjukvården – här är vallöftena inför det brittiska valet

Uppdaterad
Publicerad

Det är framför allt brexit som står i fokus under nyvalet i Storbritannien, men både satsningar på välfärden och invandring har seglat upp som stora frågor inför valet. Både konservativa Tories och oppositionspartiet Labour lovar att satsa på bland annat sjukvården och landets poliser – och det är vallöften för miljarder.

Brexit – stanna eller lämna?

Brexit är den viktigaste frågan och som allt egentligen handlar om. Torypartiet har lagt beslag på frågan om att Storbritannien ska lämna EU och har en slogan som lyder ”Get brexit done”, få Brexit genomfört på svenska.

Brexit

Många britter är i nuläget ganska trötta på brexit och vill bara få det överstökat, vilket kan tala för att Tories kommer vinna valet.

Labourledaren Jeremy Corbyn har istället lovat att om han blir ny premiärminister ska han omförhandla brexitavtalet och ordna en ny folkomröstning vilket kan tilltala de som vill stanna i EU att rösta på hans parti. Men för att kunna genomföra detta krävs att Labour vinner valet med stor marginal ner till Tories.

Vill satsa miljarder – på välfärd

Tories och Labour lovar miljardsatsningar på sjukvård, infrastruktur, skola, polis och barnfamiljer. Men satsningarna ska göras utan att höja skatten och Tories vill istället låna pengar.

– Vi ska bygga 40 nya sjukhus, höja nivån på utbildningssystemen i landet och anställa 20 000 nya poliser, har Boris Johnsson tidigare sagt.

Men det löftet fick premiärministern backa från efter kritik kring hur det ska finansieras. Istället säger Tories att de tänker sig sex nya sjukhus under den kommande sexårsperioden.

Invandring

Inte alls en så stor fråga som det var inför brexit-omröstningen år 2016, skriver BBC. Detta trots att ingenting har förändrats sedan dess. Nu väntar folk på att brexit-frågan ska lösas, för att se hur man ska göra med andra frågor.

Enligt BBC kom det ungefär 212 000 fler personer till Storbritannien i juni 2019 än antalet som lämnade samtidigt som invandringen från EU minskade.

Labour har sagt att man vill ”rekryterar människorna vi behöver” och att man kan diskutera EU:s fria rörligt medan Tories har sagt att de vill se ”färre lågutbildade migranter och att siffrorna kommer att sjunka generellt” vid ett brexit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet