Högerkoalitionen mot seger i italienska parlamentsvalet

Uppdaterad
Publicerad

Högersidan vinner parlamentsvalet, och Italien får troligen sin första kvinnliga premiärminister – tillika den första med bakgrund i den nyfascistiska rörelsen MSI. På en valvaka i Rom i natt utropade sig ytterhögerledaren Giorgia Meloni till segrare.

– Italien har valt oss och vi kommer inte att förråda henne, sade hon i sitt första framträdande sedan valet.

Med över 99 procent av distrikten räknade är Giorgia Melonis högernationalistiska parti Italiens bröder (Fratelli d'Italia) störst med drygt 26 procent av rösterna. Det är en formidabel framgång eftersom partiet bara fick drygt 4 procent i det förra parlamentsvalet, 2018.

– Italienare har skickat ett tydligt budskap till stöd för en högerregering som leds av Italiens bröder, sade Meloni på partiets valvaka enligt AFP.

Framgången förklaras delvis av att partiet är ett av få som stått utanför den breda samlingsregeringen som bildades i februari 2021, och därmed kunnat stå relativt ensamt i opposition.

Utöver Italiens bröder ingår tre andra partier i den segrande högeralliansen: Högernationalistiska Lega lett av den tidigare inrikesministern och invandringskritikern Matteo Salvini, Silvio Berlusconis liberalkonservativa Heja Italien och en liten borgerlig valallians kallad Noi Moderati (vi moderater).

Tillsammans får de omkring 44 procent av rösterna och en majoritet i parlamentets båda kamrar, enligt tv-kanalen Rai.

Femstjärnerörelsen valets förlorare

En vänsterallians ledd av socialdemokratiska Partido Democratico får drygt 26 procent av rösterna.

Demokraternas gruppledaren Debora Serrachhiani erkände under natten att vänstern förlorat valet.

– Det är en sorglig kväll för landet, sade hon enligt Rai.

Valet stora förlorare är emellertid populistiska Femstjärnerörelsen, som inte ingår i någon allians. Partiet får drygt 16 procent av rösterna , att jämföra med drygt 32 procent 2018.

Italiens bröder

Italiens bröder leds av 45-åriga Giorgia Meloni, som är känd för sina eldiga tal där hon kritiserar illegal invandring och EU:s makt och hyllar den ”naturliga kärnfamiljen”.

Hon växte upp i en arbetarstadsdel i Rom och gick som 15-åring med i Italienska sociala rörelsen (MSI), bildad efter andra världskriget av anhängare till fascistdiktatorn Benito Mussolini.

Hon hann också hyllla Mussolini i fransk tv innan hon tonade ned sin profil i samband med att hon blev parlamentsledamot för postfascistiska Nationella alliansen 2006. Som 31-åring blev hon sedan den yngsta ministern i en italiensk efterkrigsregering, som ungdomsminister i Silvio Berlusconis tredje regering.

Numera säger hon att Mussolini var dålig för landet och att fascismen har förpassats till historien, men högerextrema kopplingar i partiet avslöjas regelbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.