När nästan alla röster räknats var regerande Partido Poplar största parti med 28,7 procent, motsvarande 123 av 350 platser i kongressen. Det är en kraftig tillbakagång jämfört med föregående val då partiet vann 186 mandat.
Parlamentsvalet blev precis så historiskt som förutspåtts. Även den andra traditionella maktpelaren i spansk politik, socialisiska PSOE, tappade många väljare. PSOE backade från 28, procent till 22 procent och 90 mandat.
De två maktpartierna i Spanien brukar få 75-80 procent ihop. Nu blev det lite drygt 50 procent. Tillsammans har de förlorat omkring fem miljoner väljare. Tvåpartisystemets tid är förbi.
Podemos valets vinnare
I stället har relativt nya partier och uppstickare kapat åt sig missnöjesröster.
Det vänsterradikala utmanarpartiet Podemos ser ut att knipa 69 platser efter vatt ha fått 20,7 procent av rösterna, en stor framgång för ett parti som inte ens existerade i förra valet 2011. Mittenhögerpartiet Ciudadanos plockade hem 13,9 procent och 40 mandat.
Podemosledaren Pablo Iglesias, den store valvinnaren, kom sent på söndagskvällen brett leende ut till sina partikamrater och media:
– Nu börjar en ny politisk etapp i vårt land.
Han poängterade att PP och PSOE förlorat mycket och att nu väntar andra tider om Podemos får ha ett ord med i laget:
– Vår kamp är för social rättvisa och mot korruptionen.
Iglesias upprepade också kravet på att valsystemet görs om så att det blir mer proportionerligt, och därmed inte gynnar de största partierna som hittills.
Inget block får majoritet
Trots framgångarna för Podemos är en koalition med PSOE inte tillräckligt för att bilda en vänsterregering. Med stöd av forna kommunisterna i Izquierda Unida samt regionala vänsterpartier från Baskien och Katalonien skulle det eventuellt kunna gå.
Samtidigt har konservativa Partido Popular och deras tänkbara koalitionspartner, det näringslivsinriktade liberala partiet Ciudadanos, tillsammans inte heller tillräckligt väljarstöd för att bilda regering. Ciudadanos ser trots allt ut att ha gjort ett något sämre val än vad som förutspåddes i opinionsundersökningarna.
– Väljarna är besvikna på de etablerade partierna och inget block ser ut att kunna räkna med egen majoritet. Det kommer att bli oerhört komplicerat att bilda en fungerande regering, rapporterade SVT:s Henrik Silver rapporterar från Podemos valvaka i Barcelona.
Premiärminister Mariano Rajoy verkar ändå vara redo att försöka. Vid midnatt klev han ut vid partihögkvarteret och höll ett segertal.
– Den som vinner ett val bör försöka bilda regering. Och Spanien behöver en stabil regering med ett brett parlamentariskt stöd.
Statsvetare: Ny era väntar
Statsvetaren Jakob Lewander har följt den röstsammanräkningen. Han menar att Spanien länge haft en maktstruktur som gett premiärministern närmast presidentiell makt och kunnat styra landet på egen hand. Den eran lämnar landet nu bakom sig när nya partier tar sig in parlamentet.
– Det kommer att ta många dagar innan vi vet vem som kommer att styra landet. Ironiskt nog är det bara de gamla maktpartierna Partido Popular och PSOE som tillsammans kan bilda en regering, säger Jakob Lewander till SVT Nyheter.
60 dagar har man på sig att bilda regering, annars väntar nyval.