Enligt hjälporganisationen Oxfam har ovädret troligtvis gjort över 100.000 människor hemlösa. Pam drog in natten till i lördags, med vindar på över 80 meter per sekund i byarna. 24 dödsfall har bekräftats men antalet väntas stiga kraftigt, skriver AFP.
– Fattiga människor är mest utsatta för naturkatastrofer, säger biståndsminister Isabella Lövin.
Hon deltar nu på FN:s tredje världskonferens om katastrofriskreducering i Japan. Katastrofen i Vanuatu efter cyklonen Pams framfart har satt fokus på just de problem som konferensen handlar om.
– Enligt beräkningar bor 98 procent av människorna som dör i naturkatastrofer i utvecklingsländer. Genom förebyggande åtgärder kan många skador minskas, men för länder som Vanuatu innebär sådana åtgärder mycket höga kostnader, säger Lövin.
Närmast total förödelse
Hjälporganisationer på plats beskriver situationen i öriket Vanuatu som en av de mest utmanande de någonsin stött på.
Flygbilder från området visar upp en närmast total förödelse.
Hundratusentals människor i Vanuatu och i närliggande länder behöver akut bistånd och bland andra svenska MSB skickar hjälp. Men hjälpinsatsen försvåras av logistiken i landet som består av 82 öar i Stilla havet.
Enligt Rädda Barnens Vanuatu-chef Tom Skirrow är de logistiska svårigheterna större än efter monsterorkanen Haiyans framfart i Filippinerna i november 2013, då över 7.350 människor miste livet.
Dödstalen väntas öka
– Numerären är mindre men andelen av befolkningen som drabbats är mycket större, säger han.
Orkanen Pam drog in över huvudön där omkring 65.000 människor bor och vidare över en grupp öar med cirka 33.000 invånare. Totalt har ögruppen 267.000 invånare.
Enligt hjälporganisationen Oxfam har den tropiska cyklonen Pam troligtvis gjort över 100.000 människor hemlösa.
Rädda Barnens Tom Skirrow som finns på plats i Port Vila uppger att det kommer ta ett ytterligare ett dygn innan läget har klarnat om dödssiffrorna ute på öarna.
– Vi kan tyvärr vänta oss att dödstalen kommer att stiga och att den materiella förödelsen är mycket stor.
Lokala myndigheter i Vanuatu sade på måndagsmorgonen (svensk tid) att man fortfarande inte hade någon kontakt med de avlägsna öarna utan att man fortfarande jobbade med att fastställa omfattningen av förödelsen från orkanen som slog till natten till i lördags
”Var ett monster”
Paolo Malatu, nationell samordnare för katastrofinsatser, sade till AP att varje tillgängligt flygplan och helikopter skickats för att flyga över de hårt drabbade yttre öarna.
– Skadorna på bostäder och infrastruktur är svår, sade Malatu. Prioriteten just nu är att få människor vatten, mat och tak över huvudet.
President Baldwin Lonsdale vädjade om ytterligare internationell efter orkanen som han kallade ”ett monster”.
– Detta är en förödande orkan i Vanuatu. Jag kallar det ett monster, sade han. Det är ett bakslag för regeringen och för människorna i Vanuatu efter all utveckling som har skett. Nu har den utvecklingen utplånats.