Under torsdagen meddelade USA:s vicepresident Mike Pence att ett eldupphör i Syrien förhandlats fram mellan USA och Turkiet. Vapenvilan skulle vara i 120 timmar och under den tiden skulle kurdiska trupper dra sig tillbaka från en så kallad säkerhetszon som sträcker sig från den turkiska gränsen och 30 km in i Syrien.
Mindre än ett dygn
Men mindre än ett dygn senare rapporterar Reuters utsända på plats vid gränsen att skottlossning, granateld och explosioner fortsatt i området kring Ras al-Ayn.
Stina Blomgren, SVT:s korrespondent i Mellanöstern, rapporterar från norra Irak i SVT Morgonstudion.
– Det vi hör nu från nyhetsbyråerna Reuters och AP är att det förekommer skottlossning vid den syrisk-turkiska gränsen. Ras al-Ayn ligger inom det område där Turkiet vill upprätta en säkerhetszon i Syrien.
Turkiet: ”Inga strider pågår”
Enligt nyhetssajten Aljazeera har talespersonen för de kurdiska SDF-styrkorna, Mustafa Bali, uppgett att Turkiet har brutit vapenvilan genom att fortsätta med artillerield och luftangrepp.
Pressansvarige för SDF, Merivan Qamishlo, säger till CNN att situationen på sjukhuset i Ras al-Ayn är katastrofal.
– Tre ambulanser som tillhör kurdiska röda halvmånen stoppades från att åka in till sjukhuset och besköts, säger han.
Brittisk-baserade SOHR, oppositionella syriska människorättsobservatoriet, uppger att civila dödsoffer har krävts under fredagen.
– Fem civila dödades i ett turkiskt luftanfall mot byn Bab al-Kheir, öster om Ras al-Ayn, säger Rami Abdel Rahman, chef vid SOHR skriver TT.
Men Turkiets president Tayyip Erdogan säger att inga strider pågår i nordöstra Syrien efter överenskommelsen med USA om att ta en paus i offensiven. Också det enligt Aljazeera.
”Tillfälligt uppehåll, inte vapenvila”
Enligt Stina Blomgren har det varit en mycket bräcklig vapenvila eftersom de båda sidorna verkar tolka den olika.
– Redan från början restes många frågetecken kring det här eldupphöret. Turkiet kallade det inte för en vapenvila utan ett tillfälligt uppehåll i striderna, och även om den kurdiska SDF-milisen sagt att man accepterar eldupphöret sa man att det inte gäller inom hela det område där Turkiet vill att det ska gälla, berättar hon.
Att vapenvilan förhandlats fram mellan Turkiet och USA gör situationen speciell.
– De parter som Turkiet slåss med, alltså kurderna i allians med den syriska regimen, var inte med under mötet eller på presskonferensen. Det har kommit signaler under natten, motstridiga signaler, om ifall kurderna har accepterat avtalet eller inte, säger Stina Blomgren.