Indiska skolungdomar protesterar den 8 maj, efter att ytterligare en ung flicka våldtagits och mördats. En ny undersökning från Rädda Barnen visar var tredje indisk flicka förväntar sig att bli sexuellt trakasserade när det rör sig på allmänna ytor. Foto: TT

Var fjärde indisk flicka rädd för sexuella övergrepp på allmän plats

Uppdaterad
Publicerad

Indiska minderåriga flickor upplever offentliga miljöer som hotfulla. Det visar en ny omfattande undersökning från Rädda Barnen.

Mer än var fjärde flicka är rädd för fysiska övergrepp och en tredjedel av flickorna förväntar sig att bli sexuellt trakasserade eller tafsade på när det rör sig på allmänna ytor.

Merparten av de 3 128 tillfrågade flickorna beskrev en rädsla för att bli utsatta för sexuella trakasserier och övergrepp i kollektivtrafiken, på väg till skolan eller på platser där det råder trängsel. 60 procent uppgav att de känner sig rädda i offentliga miljöer med dålig belysning.

– Resultatet visar på en oacceptabel situation för flickor Indien. Att de lever med en konstant rädsla som tyvärr är befogad, säger Lena Ingelstam, chef internationella programmet på Rädda Barnen.

Hinder för flickors utveckling

Enligt henne är det viktigt att peka på att det handlar om grova övergrepp mot flickors mänskliga rättigheter som går emot både FN:s Barnkonvention och Kvinnokonventionen.

Flickornas rädsla hindrar dem från att delta i det offentliga livet, vilket enligt Lena Ingelstam på sikt blir ett hinder för deras utveckling och möjlighet att kunna leva ett självständigt liv.

– Att flickor ska kunna röra sig fritt i det offentliga rummet är en grundläggande rättighet i sig men det är också en förutsättning för att de ska kunna komma till sin skola, att de sedan ska kunna studera vidare eller överhuvudtaget bara kunna gå ut och träffa vänner och vara vanliga tonåringar.

”Flickor öppnare med sina erfarenheter”

Människorättsjurist Parul Sharma är inte förvånad över resultaten från undersökningen.

– Under mina 17 år med arbete inom kvinnors rättigheter i Indien upplever jag att allt fler kvinnor och flickor blir allt öppnare med sina erfarenheter om psykiskt och fysiskt våld från män, säger Parul Sharma.

Räknar inte med hjälp från polisen

Indien har skakats av en rad uppmärksammade fall där unga flickor våldtagits och mördats under den senaste tiden. Fallen har lett till stora protester med krav på åtgärder och Indiens regering har bland annat skärpt straffet för våldtäkt av barn.

Trots det visar Rädda Barnens undersökning att 40 procent av flickorna inte tror att polisen kommer ta dem på allvar om de anmäler sexuella trakasserier. 

– Det pekar på att det finns ett klimat av straffrihet. Det gör de här flickorna helt försvarslösa, säger Lena Ingelstam.

Flickorna skuldbeläggs

Undersökningen visar också att ett stort ansvar läggs på de drabbade flickorna. Hälften av de tillfrågade pojkarna i undersökningen, och hälften av föräldrarna, svarade att flickor borde undvika vissa allmänna ytor och att vara ute när det är mörkt.

– Det är flickorna som skuldbeläggs och tvingas själva bära ansvar för det våld och trakasserier som de utsätts för, säger Lena Ingestam.

Trots den dystra bild som målas upp pekar rapporten även på en rad viktiga initiativ från Indiens regeringen och civilsamhället. Bland annat omnämns Nirbhaya-fonden, som instiftades 2013 för att bidra till ökad säkerheten för kvinnor och flickor i offentligheten.

”Behövs större fokus på männen”

Enligt Parul Sharma har Indien världens största kvinnorättsrörelse och de inhemska organisationerna har fått större kraft i och med att problemen uppmärksammas utanför landet.

– Det Indiens kvinnorättsrörelse behöver är en allt större fokus på männen – som behöver fostras i kvinnorättsliga värderingar. Rörelsen har alltför stort fokus på att informera flickorna om sina rättigheter, säger Parul Sharma.

Undersökningen Wings 2018

Undersökningen har titeln Wings 2018 och genomfördes av Rädda Barnen i Indien.

Totalt har 3 128 flickor och 1 141 pojkar mellan 11 och 18 år, 248 unga gifta kvinnor (19 – 22 år) samt 842 föräldrar till minderåriga flickor, svarat på frågor.

Undersökningen omfattade 30 städer och 84 byar i sex stater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.