En israelisk och en palestinsk flagga, Jerusalem i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Religion, historia och rätten till land – vad gör den israelisk-palestinska konflikten så svår att lösa? Foto: Mattias Kettunen / SVT Grafik

Varför är Israel-Palestina-konflikten så svår att lösa?

Publicerad

Konflikten mellan israeler och palestinier har en lång och komplicerad historia. I centrum står frågor som Jerusalems status, flyktingars framtid och bosättningarnas kontroversiella expansion – alla symboler för en strävan efter tillhörighet och rättvisa som gång på gång kolliderar.

Krig, våldsamheter, förtryck och misslyckade fredsförhandlingar har präglat den israelisk-palestinska konflikten.

– I dag tror många inte längre på en tvåstatslösning. I stället tror de antingen på en demokratisk, sekulär stat där judar och palestinier lever tillsammans, eller att man driver sitt eget enstatsprojekt på bekostnad av den andra sidan, säger Michael Schultz, professor i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet.

Krig mellan Israel och Hamas

Men vad krävs egentligen för att uppnå fred i regionen?

Enligt Michael Schulz är det avgörande att det internationella samfundet funderar på hur man kan hjälpa både israeler och palestinier att mobilisera underifrån och få civilsamhället till att prata igen.

– Ledare kompromissar inte förrän folket trycker på. Det är då man får fram ledare som på något sätt är redo att gå in i en förhandlingsprocess på allvar, säger han.

Men där är vi inte i dag, säger Michael Schultz och menar att det här kan pågå länge. Samtidigt ska man komma ihåg att det kan hända saker i konflikter som till synes verkar olösliga:

– På lång sikt är det viktigt att inte glömma de tidigare försök och avtal som har gjorts. Dessa dokument innehåller kompromisslösningar som, även om de inte har implementerats, fortfarande kan utgöra en grund för framtida fredsförhandlingar. Det finns vägar framåt som båda parter sannolikt kan leva med.

Videon ovan är en omfattande guide som förklarar grunderna och tvistefrågorna i en av världens mest kontroversiella konflikter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet