Foto: TT

Världens mäktigaste knarkkung inför rätta

Uppdaterad
Publicerad

Närmare två år efter att Joaquin ”El Chapo” Guzman fördes från Mexiko till USA så ställdes han i dag inför den amerikanska domstolen i New York.

Han anklagas för att under 25 år smugglat tusentals kilo kokain, heroin, metaamfetamin och marijuana till USA – och för förberedelse till mord, vapenbrott och pengatvätt.

”El Chapo” ska ha tjänat drygt 136 miljarder kronor på drogsmuggling. Här är knarkkungens historia.

Joaquin ”El Chapo” Guzman Loera föddes 1957 i den lilla orten La Tuna i Sinaloa.

Familjen var fattig och ”El Chapo” (”den kortväxte”, 168 centimeter lång) började sälja droger.

Han jobbade sig upp inom Guadalajara-kartellen, men när ledaren greps för mord på en amerikansk agent tog El Chapo en allt större roll inom den mexikanska knarkhierarkin och startade en egen kartell 1989 – Sinaloa-kartellen.

Först med att bygga tunnlar

I början av 1990-talet tappade de colombiska kartellerna Medellin (Pablo Escobar) och Cali (bröderna Gilberto och Miguel Rodríguez Orejuela), mark på grund av att USA satte in oerhörda resurser för att få stopp på knarket från Colombia. Då tog Mexiko en allt större roll över kokainsmugglingen till USA.

Precis som Pablo Escobar var El Chapo otroligt våldsam och hade nyskapande idéer för att smuggla narkotikan till USA.

Han var till exempel först med att bygga långa avancerade tunnlar i gränstrakterna mellan Mexiko och USA, och fick på så sätt in enorma mängder kokain i USA.

Han använde också, som en av de första knarklangarna, specialbyggda miniubåtar för transporten. Han började även att smuggla heroin och metamfetamin i stora mängder över hela världen.

Förundersökningsbilder från ”El Chapos” rättegång. Foto: Förundersökningsbilder

Rymde från fängelset i en tvättvagn

1993 dömdes han till fängelse i 20 år, men fortsatte att styra kartellen inifrån fängelset.

Med hjälp av mutade fängelsevakter lyckades han 2001 rymma från fängelset i en tvättvagn.

Över 70 personer som var anställda på fängelset åtalades senare för inblandning i flykten.

Liknades vid Robin Hood

Likt Pablo Escobar har El Chapo varit älskad av folket. Man menade att han inte var en brottsling utan en modern Robin Hood som ställde upp för lokalbefolkningen och gav dem jobb. Han skyddades därför av lokalbefolkningen.

Sinaloakartellen tog över allt mer av den mexikanska narkotikamarknaden och El Chapo beräknades 2009 ha tillgångar på drygt nio miljarder kronor, enligt tidningen Forbes, som då placerade honom som den 701:a rikaste mannen i världen. Tidningen Forbes kritiserades av många som ansåg att man glorifierade knarkungen när han fick pryda omslaget på affärstidningen.

Pris på hans huvud

2011, efter att Usama bin Ladin dödats, utsågs Joaquin ”El Chapo” Guzman till världens fiende nummer 1 av amerikanska myndigheter. USA satte också en belöning på hans huvud – 45 miljoner kronor till den med uppgifter som ledde till hans gripande.

Han greps i Mexiko i februari 2014. Men ett och ett halvt år senare lyckas han rymma igen.

El Chapo låtsades gå på toaletten i sin tv-övervakade cell och rymde i en tunnel som byggts under hans cell.

Greps när han intervjuades av Hollywood-stjärna

Knarkkungen grips igen i januari 2016.

Det visar sig att El Chapo gått med på att bli intervjuad av skådespelaren Sean Penn för tidningen Rolling Stone. Den mexikanska skådespelaren Kate De Castillo hade ordnat kontakten mellan Guzman och Sean Penn och förutom tidningsartikeln hade Penn tänkt skriva en bok och göra en film.

Men polisen kände till mötet och spårade deras telefoner och kunde gripa Joaquin ”El Chapo” Guzman.

Kan sitta i fängelse i resten av sitt liv

Han har aldrig erkänt att han är kartelledare eller inblandad i någon brottslighet. Enligt honom själv är han en simpel och fattig lantbrukare.

Han utlämnades till USA i januari 2017.

Enligt amerikanska myndigheter finns det inga möjligheter för El Chapo att rymma via några tunnlar där han sitter inlåst i dag.

Om han döms kommer han att avtjäna resten av sitt liv i ett amerikanskt fängelse.

Förundersökningsbilder från ”El Chapos” rättegång. Foto: United states district court eastern district of New York

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.