Tvådelad bild: Till vänster syns två pingviner stå nära varandra, en vuxen och en unge. Till höger visas en bild av en isbergsformation som sträcker sig ut i havet under en mulen himmel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Världens största isberg, A23a, rör sig mot en avlägsen ö utanför Antarktis där miljontals pingviner och sälar bor. Foto: SVT/AFP

Världens största isberg kan kollidera med ö – hotar pingviner och sälar

Publicerad

Världens största isberg är på drift. Nu varnar forskare för att kolossen kan krocka med en ö, hem för miljontals pingviner och sälar.

Någon höghastighetskollision är det inte frågan om. I en takt på omkring en meter var femte sekund närmar sig isberget ön Sydgeorgien i Sydatlanten, 1 400 kilometer öster om Falklandsöarna.

Inom två till fyra veckor spår forskare att isberget, som är större än Gotland, kan stöta i botten och fastna. Ett sådant scenario skulle få allvarliga konsekvenser för både pingviner och sälar och deras jakt på föda omkring ön, enligt Andrew Meijers, oceanograf vid Storbritanniens nationella institut för forskning i Antarktis (BAS).

– Isberget kan blockera vägar till födan, vilket gör att djuren får simma längre och förbränna mer energi, och kommer då tillbaka med mindre mat till ungarna, säger han.

– När isberg har grundstötts där tidigare har det lett till omfattande död bland pingvinkycklingar och sälungar, fortsätter han.

Andrew Meijers påpekar att det fortfarande är svårt att förutspå var isberget tillslut tar vägen.

Om jätteblocket fastnar vid ön tror forskarna att det lyckligtvis inte kommer att få några långsiktiga konsekvenser för djurlivet på Sydgeorgien, som är hem för ett av världens största marina skyddade områden.

Bröt sig loss 1986

Det enorma isberget, vars officiella namn är A23a, bröts loss från Antarktis kant redan 1986. Efter att snabbt ha gått på grund lossnade det för några år sedan och har på senare tid fått upp farten tack vare strömmar och vind.

Till skillnad från andra isberg har A23a inte luckrats upp i mindre bitar utan behållit stora delar av strukturen genom sin livscykel.

– Så småningom kommer det här stora isberget att delas upp och smälta, som isberg gör, säger Andrew Meijers.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.