Klockan är bara tio på förmiddagen men termometern visar redan 35 grader när Fatima Naim beger sig ner till stranden för att arbeta med sin tångodling – ett tungt jobb som sliter hårt på kroppen.
Många får problem med ryggen och synen påverkas av de starka solreflexerna från vattnet. Men precis som för 25.000 andra kvinnor här på Zanzibar är hon beroende av inkomsten hon får från tången.
– Tack vare tången tjänar jag egna pengar och är inte beroende av min man. Jag kan köpa egna saker till mig själv och betala skolavgiften för mina barn, berättar Fatima Naim för SVT Nyheter.
300 kronor – en bra månad
Fatima bor i ett enkelt stenhus i byn Kiwengwa på Zanzibars östkust. Här gör tidvattnet att stränderna är långgrunda, vilket passar bra för tångodling.
Att odla tång kräver inte så mycket utrustning. Fatima Naim behöver bara några pinnar att trycka ner i sanden och tunna rep att knyta fast tången i.
En bra månad tjänar Fatima Naim motsvarande 300 kronor – en viktig inkomst för att kunna försörja familjens fem barn.
Skördarna minskat
Tångodlingarna på Zanzibar hotas nu av den globala uppvärmningen och allt varmare hav. Fatima Naim har märkt att skördarna minskat de senaste åren.
– När havsvattnet blir varmare dör tången, berättar hon.
Zanzibar är en av världens största exportörer av tång och industrin är en viktig inkomst främst för landets fattiga kvinnor som utan tången har mycket begränsade möjligheter att tjäna egna pengar.
Tången torkas och säljs till länder över hela världen och används bland annat som mjukgörare i produkter som hudlotion och tandkräm och som förtjockningsmedel i till exempel glass och fruktjuice.
Vattnet blivit varmare
Doktor Flower Msuya, är marinbiolog på University of Daar es Salam och en av de främsta inom forskningen på tång. Hon har sett en dramatisk temperaturökning av havet de senaste åren.
–Vi har mätt temperaturen i många år och under 90-talet steg temperaturen aldrig över 31 grader, men när vi mäter vattnet nu går temperaturen ända upp till 38 grader. Värmen gör att tången bleknar och dör, säger doktor Flower Msuya.
Det råder ingen tvekan om att haven blir allt varmare som en följd av den globala uppvärmningen enligt Flower Msuya. Hon tror att den enda lösningen för att kunna rädda tångodlingarna på Zanzibar är flytta dem längre ut till djupare vatten där det är svalare.
Få män och kvinnor att jobba tillsammans
Men det är betydligt mer komplicerat och de flesta kvinnor på Zanzibar kan inte simma.
– Jag kan inte flytta till djupare vatten för jag har inte råd med någon båt och jag kan inte simma, säger Fatima Naim.
oktor Flower Msuya tror att att en av lösningarna för kunna flytta odlingarna till djupare vatten, är att få kvinnor och män att arbeta tillsammans.
– Kvinnorna knyter fast tången i rep som de ger till männen när de är på djupt vatten. Männen dyker sedan ner och förankrar repen i botten. Att jobba tillsammans män och kvinnor tror jag är viktigt för framtiden. Det skulle också vara bra för jämställdheten, säger Flower Msuya.
”Förlorar jag tången förlorar jag allt”
Hon menar att det bästa sättet att hantera problemet med global uppvärmning är att utforma strategier för att klara av klimatförändringarna.
En sätt är att utbilda kvinnorna i hur de själva kan förädla tången och till exempel tillverka tvålar och kroppsskrubb. När kvinnorna själva tar kontroll över förädlingen, ökar också inkomsten vilket kan kompensera för de minskande skördarna.
– Om vi anstränger oss kan vi fortfarande ha en ljus framtid för den här industrin. Men gör vi inget, då är framtiden oroande, säger doktor Flower Msuya.
Fatima Naim hoppas att pengarna från tångodlingen ska räcka för att ge barnen en utbildning så att de kan få bättre jobb och slipper det tunga arbetet med tången. Men för egen del har hon inte råd att att förlora den viktiga odlingen.
– Jag är orolig över klimatförändringarna. Om jag förlorar tången, förlorar jag allt, säger hon.