Bild från tisdagens möte om rapporten om sexuella övergrepp inom katolska kyrkan. Foto: Alessandra Tarantino

Vatikanen: Öppenhet och ersättning till offer för övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Ökad transparens, rätten till kompensation och offentliga ursäkter.

Tio år efter inrättandet av särskild kommission för att skydda barn har Vatikanen presenterat en första rapport om sexuella övergrepp inom katolska kyrkan.

– Inget vi gör kommer att någonsin att vara tillräckligt för att reparera vad som har hänt, säger kommissionens chef, kardinal Sean O'Malley, på tisdagens pressträff.

Efter att i decennier ha skakats av skandaler och vittnesmål om sexuella övergrepp inom den katolska kyrkan tillsatte påve Franciskus 2014 en kommission som skulle utreda och arbeta förebyggande med problemet.

Förslag på åtgärder

På tisdagen presenterade Vatikanen en första global rapport om övergreppen och förslag på åtgärder. En slutsats handlar om att transparensen och sekretessen behöver lättas. Barn och familjer som utsatts har haft svårt att få tillgång till information om sina ärenden, och handläggningstiden för utredningar är ofta lång.

De som har utsatts för övergrepp ska kompenseras, både ekonomiskt men också genom ”offentliga ursäkter för att hjälpa dem att läka”, skriver Vatikanen.

En milstolpe för Vatikanen

Den 50-sidor långa rapporten, en första av flera beskrivs som något av en milstolpe för både kommissionen och Vatikanen, som kritiserats för att inte ta frågan om övergrepp på största allvar.

Rapporter om sexuella övergrepp på barn inom katolska kyrkan och mörkläggningar av brotten har genom åren återkommit från en rad länder runt om i världen. För tre år sedan presenterades en kartläggning av en fransk oberoende kommission, som uppgav att 300 000 barn hade blivit utsatta för övergrepp sedan 1950-talet. I den flera tusen sidor långa rapporten, framkom det att två tredjedelar av förövarna var präster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.