Nicolás Maduro i formell klädsel bär en dekorativ mantel och medaljonger, stående framför en bakgrund med en venezuleansk flagga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från busschaufför till president – så blev Nicolás Maduro Venezuelas mäktigaste man. Foto: TT/Storyblocks

Vem är Nicolás Maduro?

Publicerad

Från busschaufför till frispråkig president i ett allt mer auktoritärt Venezuela. Vem är egentligen den 61-åriga ledaren som på eget bevåg flyttade fram julafton?

När Venezuelas tidigare president Hugo Chávez dog i sviterna av cancer under 2013 tog den dåvarande vicepresidenten Nicolás Maduro över. Sedan dess har han suttit kvar vid makten, och vunnit flera val vars legitimitet har ifrågasatts.

Han är känd för sina excentriska utspel och tämligen udda initiativ; som när han i september deklarerade att julafton flyttas fram två månader.

Samtidigt sjuder ett missnöje bland venezuelaner. Miljoner har flytt fattigdom och förtryck för att söka en bättre framtid i andra länder. Allt medan Maduro skärpt sitt grepp om makten.

Se klippet: Så gick det till när den tidigare busschauffören blev till Venezuelas mäktigaste man.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.