All mat som säljs på fiskmarknaden i Jakutsk på vintern är djupfryst. Utemarknaden har öppet även om det är kallare än minus 50. Foto: SVT

”Vi är inte rädda för kyla”

Publicerad

Tänk dig vintertemperaturer på under 50 minusgrader. Inget rinnande vatten inomhus och en utomhusmarknad där det bara säljs fryst mat. Det är vardag i världens kallaste stad.

Jekaterina och Nikolaj Neystroev bor med sina tre barn i ett litet samhälle strax utanför staden Jakutsk i östra Ryssland.  För dem är dagens 30 minusgrader är närmast att betrakta som en värmebölja på vintern. För att för att skolorna ska stänga krävs minst minus 45. Förskolan stänger inte ens då. 

– Vi är inte rädda för kyla. Det är fortfarande varmt. Det kommer bli minus 50 eller 60. Nu är det bara minus 30 och jag har ingen mössa, säger Nikolaj.

Extremt inlandsklimat

Jaktusk brukar räknas som världens kallaste stad. Här råder ett extremt inlandsklimat. Vintertemperaturer under 50 minus är vanliga. Köldrekordet för staden är minus 64 grader. Men några planer på att söka sig till varmare trakter har inte Jekaterina och Nikolaj.

– Det är vår stad, vårt samhälle, och vi älskar det. Vi gillar att bo här, säger Nikolaj.

På marknaden  inne i Jakutsk är all mat som säljs djupfryst. I marknadsstånden står långa rader med nyfångad sik och gädda. Utomhusmarknaden har öppet även när det är minus 50 grader.

– Kallt är det inte, varför skulle jag frysa? Det är bara minus 30, om några veckor blir det nog minus 40 eller 50 och säkert blåsigt. Då blir det kallt, säger Aleksandr Sjelkovnikov. Han har precis köpt tre stycken hela bredsikar som han ska äta.

För många av husen utanför stadens centrum är det omöjligt att ha rinnande vatten inne. Istället köper man isblock från floden som tinas. 

– Vintern är som vintern är. Den går snabbt över. Vi behöver kyla, vi behöver verkligen kyla, vi gillar det Nikolaj Neystroev.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.