Fallet mot Gui Minhai och hur han har behandlats är riktigt dåligt för alla relationer mellan den så kallade fria världen och Kina, säger Ulf Kristersson till Morgonstudion.
– Det är fabricerade saker från början till slut så vitt vi kan bedöma och alla normala internationella rättsliga regler har satts åsido, säger Kristersson.
Men efter en längre tid i häktet ska Gui Minhai ha erkänt sig skyldig och avsagt sig rätten till att överklaga domen.
– Allting talar för att det är framtvingade bekännelser. Från början till slut är det här bara ett brutalt exempel på att det inte finns respekt för grundläggande rättsstatliga principer och det kan Sverige inte tolerera, säger Kristersson.
Gemensamt internationellt agerande
Kristersson vill nu se att Sverige söker kraftfullare stöd internationellt om man ska uppnå framgång eftersom Sverige är ett litet och demokratiskt land, motsatsen till Kina. Något som Sverige borde ha gjort långt tidigare, menar partiledaren.
– Det är enda möjligheten att tvinga Kina att motvilligt respektera att den fria världen har en annan bild, en annan åsikt, om mänskliga rättigheter.
På frågan om Sverige har gjort tillräckligt, uppger Kristersson att han inte vet. Men frågan har väckts i riksdagen och kommer behandlas under mars månad. Intentionen är att gå till botten med vad Sverige har gjort hittills och vad man ska göra fortsättningsvis, säger partiledaren.
– Vi böjer oss inte för länder som försöker begå rättsövergrepp och tysta svenska medborgare. Vi har rätt och de har fel, så enkelt är det i grund och botten.
Andra partier reagerar
Partiledarna Jimmie Åkesson (SD) och Ebba Busch Thor (KD) ser mycket allvarligt på fallet och att Sverige bland annat nekats insyn i fallet.
– Det här är en skandal som kommer få långtgående konsekvenser för Sveriges relationer med Kina, skriver Jimmie Åkesson i en kommentar till TT.
Vänsterpartiet vill se den kinesiske ambassadören utvisad för att tydligt markera Sveriges ståndpunkt, enligt partiets utrikespolitiske talesperson Håkan Svenneling.
Kristdemokraterna kräver detsamma.
– Att låta honom vara kvar sänder signaler om vilket agerande Sverige accepterar, säger Ebba Busch Thor. Som menar att det uppenbart har varit en skenrättegång.