Situationen påminner om den i huset på Lidingö som SVT Nyheter berättade om i förra veckan – ett hus som trots att det har en annan ägare fortsatt används av Ryssland. Den svenska regeringen menar att huset skyddas av Wienkonventionen om diplomatiska relationer. Polska UD respekterar den svenska hållningen, men menar att det går att göra en annan bedömning.
– Vi hoppas att våra svenska vänner löser den här situationen. Stockholm är ett väldigt populärt mål för ryska spioner, säger Jasina.
Bakgrunden till striden om ”ryska huset”
Det börjar med en tvist på 1990-talet mellan den tyska affärsmannen Franz Sedelmayer och ryska staten. President Boris Jeltsin beslutar då att nationalisera Sedelmayers tillgångar i Ryssland.
Den tyska affärsmannen vill ha ersättning och väljer att driva en process i Sverige där den ryska handelsrepresentationen äger sjuvåningshuset på Lidingö.
Sedelmayer begär utmätning av fastigheten 2003. Men Ryssland överklagar gång på gång samtliga beslut och menar att huset skyddas av diplomatisk immunitet eftersom ambassadpersonal bor där.
Bland annat engagerar sig dåvarande utrikesminister Carl Bildt som skriver ett brev till Kronofogden och menar att en tvångsförsäljning skulle kunna skada de svenska relationerna till Ryssland.
Men 2014, ett decennium och flera juridiska turer senare, säljs fastigheten på exekutiv auktion till advokat Stefan Häges bolag. Prislappen blir 12 miljoner kronor.
De ryska hyresgästerna vägrar dock betala hyran på drygt 275 000 kronor i månaden och kan inte vräkas på grund av diplomatisk immunitet, vilket resulterar i att Häge stämmer ryska staten för utebliven hyra.
Konflikten pågår än i dag och hyresskulden är nu uppe i mångmiljonbelopp.