Se övervakningsfilmen från masskjutningen på Robb Elementary School

Uppdaterad
Publicerad

Den 24 maj klev 18-åriga Salvador Ramos in på Robb Elementary School i staden Uvalde i Texas och sköt ihjäl 19 barn och två vuxna. Nu har tidningen Austin American-Statesman publicerat en övervakningsfilm som visar att det dröjde lång tid innan polisen agerade för att stoppa masskjutningen, rapporterar Reuters.

På övervakningsfilmen ser man hur Salvador Ramos kraschar sin pickup-truck utanför Robb Elementary School för att sedan gå in i byggnaden med ett automatiskt gevär. Därefter hörs ljudet av en skottlossning som pågår i mer än två minuter.

Flera minuter senare syns polisen anlända till skolan. De tar då skydd i slutet av en korridor i anslutning till de två klassrum där skottlossningen äger rum. Sedan ska det dröja ytterligare 74 minuter innan polisen stormar lokalerna.

Skarp kritik mot polisen

Texas guvernör Greg Abbot berömde initialt polisens hantering av skottlossningen och sade att de hade visat på ”fantastiskt mod”. Senare erkände han att han blivit vilseledd gällande polisens respons. 

Sedan händelsen inträffade har polisen fått hård kritik, i synnerhet för att ha väntat i mer än en timme innan man konfronterade Ramos.

– Videon är djupt, djupt oroande. Att de fick vänta i över 70 minuter är hjärtskärande, och jag tycker att det är oförsvarligt, sade en senator från Texas till Reuters.

Offrens familjer upprörda

Publiceringen av videon har upprört offrens familjer. Delstatens säkerhetschef Steven McCraw skrev på Twitter att han var ”djupt besviken” över tidningens beslut att publicera videon och att familjemedlemmar till de döda och skadade borde ha fått se den först.

Austin American-Statesman menar att man publicerat videon med målet att ”fortsätta uppmärksamma vad som hände på Robb Elementary School, något som familjer och vänner till offren länge har efterfrågat”, skriver Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.