Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jonathan Crickx, kommunikationschef på Unicef, om hur viktigt det är att kunna skicka hjälpleveranser till Gaza. Foto: Reuters

Viktiga gränsövergångar stängda – nödhjälp når inte fram till Gaza

Publicerad

Israel genomför just nu en militär operation i Rafah och säger sig ha tagit kontroll över Gazaremsans gränsövergång mot Egypten.

Offensiven kan leda till förödande konsekvenser för de palestinier som är beroende av leveranser från hjälporganisationer, säger Jonathan Crickx, kommunikationschef på Unicef.

I Rafah befinner sig 1,5 miljoner människor, de flesta på flykt från de mer krigshärjade norra delarna av Gaza.

Israel har länge hotat med att gå in i Rafah och under tisdagsmorgonen bekräftade Israels armé att den har tagit kontroll över den palestinska sidan av gränsövergången till Egypten. I och med det stängdes Rafah-övergången, där en stor del av hjälpsändningarna kommer in. Sedan i söndags är också Kerem Shalom-övergången i södra Gaza stängd.

Krig mellan Israel och Hamas

FN:s barnrättsorganisation Unicef varnar nu för att en stundande markinvasion och den evakueringsprocess som följer kan få katastrofala följder för de hundratusentals barn som befinner sig i Rafah.

– Vi är väldigt bekymrade. Både över hur hjälpen ska komma in men även hur barnen, som ofta redan är traumatiserade eller skadade, ska kunna förflyttas från Rafah, säger Jonathan Crickx, kommunikationschef vid Unicef.

Undernäring stort problem

Omkring 600 000 barn finns i Rafah, och flera tusen är akut undernärda. Hjälpleveranser är därför livsnödvändiga för både barnen och deras föräldrar. Israel har länge anklagats för att försvåra hjälpen till Gaza, vilket de förnekar. Men med gränsen vid Rafah stängd kommer hjälpsändningarna få det ännu svårare att komma fram, menar Crickx.

– De senaste veckorna har 150-200 lastbilar med hjälp passerat gränsen vid Rafah varje dag. De senaste 24 timmarna har det inte varit en enda.

”Gränsövergångarna fundamentala”

Hjälpleveranser kan även komma in luft- eller sjövägen. Det räcker dock inte – när gränsen stängs hotas ännu fler människor att drabbas av svält, varnar FN:s humanitära organ Ocha i ett uttalande under tisdagen.

Jonathan Crickx instämmer.

– Gränsövergångarna Rafah och Kerem Shalom är fundamentala. Det är inte stora mängder hjälp som kan komma in via havet och luften. Till exempel – det stora skeppet som kom med nödleveranser för en och en halv månad sedan motsvarade åtta lastbilar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet