Viktoria i ockuperade Cherson: Skulle hellre dö än äta rysk mat

Uppdaterad
Publicerad

Maten börjar ta slut i staden Cherson i södra Ukraina, men flera invånare vägrar ta emot ryska hjälpsändningar. På lördagen fyllde hundratals invånare stadens torg i protest mot den ryska ockupationen. 

Ryssland fortsätter sina framryckningar längs Ukrainas södra kust och uppges nu ha full kontroll över staden Cherson.  

När de ryska attackerna inleddes öppnade Viktoria sin källare för grannar och kollegor. De riktiga skyddsrummen räckte inte till. Nu sover 17 personer där, de flesta är kvinnor och barn. Hennes egen 8-åriga dotter springer ner för trappan så fort en dörr slår igen. Höga ljud påminner om tidigare bombningar. 

I ryska händer

Cherson har skurits av från omvärlden och internationella hjälpsändningar stoppas av Ryssland, som menar att deras lager räcker gott och väl. Den 4 mars ska över 140 ton mat och medicin ha levererats till staden, enligt den ryska statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax. 

Trots matbrist, vattenbrist och kyla vägrar Viktoria och hennes vänner ta emot de ryska försändelserna. De skulle hellre dö än äta rysk mat, enligt Viktoria.  

– Vi kommer att försöka överleva. Men vi kommer inte att acceptera deras hjälp.

”Har gjort oss starkare”

Stadens invånare har knutits samman av krisen. Folket kommer inte att godta den ryska ockupationen och aldrig ge upp kampen, menar Viktoria. 

– De här dagarna har gjort oss starkare. Vi känner stöd från alla medborgare. Vi har blivit ännu mer enade, säger hon.

Stora protester

På lördagen gick hundratals personer i Cherson ut och demonstrerade. Människor med ukrainska flaggor fyllde stadens torg i protest mot den ryska belägringen. På söndag ska de ut igen för att ropa “Ryssar åk hem”, berättar Viktoria.   

– I dag sköt ryska soldater i luften. Inte mot människor. Men ingen vet vad som händer härnäst, säger Viktoria. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.