• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

USA.s president Donald Trump tänker inte närvara vid de nya riksrättsutfrågningarna. Foto: Mandel Ngan/AFP/TT

Vita huset kommer inte delta i onsdagens riksrättsförhör

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag hålls nya utfrågningar i riksrättsutredningen mot Donald Trump – men varken presidenten eller hans advokater kommer att delta. Det skriver Vita huset i ett brev till ordföranden i representanthusets justitieutskott, enligt Reuters.

”Vi kan inte rättvist förväntas delta i en utfrågning när vittnena ännu inte namngivits och medan det förblir oklart huruvida justitieutskottet kommer ge presidenten en rättvis process genom ytterligare utfrågningar”, står det i brevet från Vita husets advokat och Trumps rådgivare, Pat Cipollone, till demokraten Jerrold Nadler.

Tidigare har riksrättsförhören hållits i representanthusets underrättelseutskott men den 4 december inleds överläggningar i stället i justitieutskottet, där Jerrold Nadler alltså är ordförande. I justitieutskottet kan eventuella formella åtalspunkter komma att fattas.

När Donald Trump plus juridiskt biträde bjöds in till de nya förhören skrev Nadler att presidenten hade ett val: ”Han kan ta möjligheten att representeras i riksrättsförhören, eller så kan han sluta klaga på denna process.”

Vita huset skriver i brevet att de kommer lämna besked separat vad gäller samarbete vid framtida överläggningar.

Bakgrund: Riksrättsutredningen

Det demokratledda representanthusets utredning kom till sedan en visselblåsare larmat om ett samtal den 25 juli, i vilket USA:s president Donald Trump ber Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om ”en tjänst”. Före samtalet hade Vita huset fryst ett militärt hjälppaket till Ukraina.

Tjänsten handlade om att utreda uppgifter kring ex-vicepresident Joe Biden, som hoppas utmana Trump i nästa års presidentval, och dennes son Hunter Biden.

Under tiden som vicepresident hade Joe Biden nära kontakt med Ukraina och krävde i ett läge att en riksåklagare skulle avgå för att han inte lyckats bättre i arbetet mot korruption. Riksåklagaren översåg även anklagelser mot delar av ledningen i ett ukrainskt gasbolag som Joe Bidens son, Hunter Biden, nyligen hade inträtt i styrelsen för.

Donald Trump och hans personlige advokat Rudy Giuliani har anklagat Joe Biden för att ha krävt att riksåklagaren skulle sluta i syfte att skydda sonen. Joe Biden var dock långt ifrån ensam om att kräva riksåklagarens avgång – även EU, Internationella valutafonden (IMF) och ukrainska aktivister anklagade honom för att bland annat ha dolt korruption och ansåg att han borde lämna jobbet, enligt nyhetsbyrån AFP. Det har inte kunnat beläggas rättsligt att Joe eller Hunter Biden begått något brott i Ukraina.

Att be om en sådan tjänst som president Trump gjorde i samtalet anser vissa är ett brott mot USA:s stränga valfinansieringslagar. Representanthuset undersöker nu om det utgör skäl för att ställa presidenten inför riksrätt.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.