Anti-amerikansk demonstration i Tehran efter att Donald Trump i kallade Iran en ”korrupt diktatur” i slutet av september. Foto: TT

Uppgift: Vita huset pressar underrättelsetjänsten att hitta bevis mot Iran

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har länge kritiserat kärnkraftsavtalet med Iran. För att hitta bevis för att landet bryter mot kärnkraftsavtalet har Vita huset därför pressat sina underrättelsemyndigheter att hitta det, uppger The Guardian. 

Ända sedan presidentvalskampanjen 2016 har Donald Trump kritiserat det avtal som USA, Kina, Ryssland, Storbritannien, Frankrike och Tyskland slöt med Iran för att hindra landet från att utveckla kärnvapen.

Trots att IAEA, FN:s internationella atomenergiorgan, som övervakar avtalets efterlevnad, i åtta inspektioner hittills slagit fast att Iran fullföljer sin del av avtalet menar Donald Trump att Iran bryter mot ”andan” av överenskommelsen.

Detta trots att de övriga länderna som slöt avtalet med Iran menar att landet håller sig till det som alla parter kommit överens om.

Vita huset pressar underrättelsetjänster

För att försöka att ge tyngd till sin ställning gentemot Iran har Vita huset enligt the Guardian pressat amerikanska underrättelsetjänster att hitta bevis som stärker att Iran inte fullföljer avtalet.

Anställda vid underrättelsetjänsterna har dragit paralleller till då president George W. Bush med falska bevis för att Irak hade massförstörelsevapen startade kriget 2003.  

– Anställda på underrättelsemyndigheter har berättat för mig om en känsla av déjà vu. Det har funnits en känsla av att ”vi har redan sett den här filmen”, säger Ned Price, en före detta analytiker på CIA som jobbat med Barak Obama.

”Underminerar nyttan med underrättelse”

David Cohen, tidigare biträdande direktör på CIA, säger till The Guardian, att det är förvirrande hur USA:s president kommit fram till en slutsats om Iranavtalet innan han hittat bevis som stärker hans ståndpunkt.  

– Om vår underrättelse degraderas för att det politiserats som det ser ut som presidenten vill göra nu, underminerar det nyttan med underrättelse över huvud taget.

LÄS MER: Därför vill Trump slopa avtalet med Iran

Vad är Iranavtalet?

Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA, är mer känt som Irans kärnkraftsavtal som landet den 15 juli 2015 slöt med USA, Kina, Ryssland, Storbritannien, Frankrike och Tyskland. Syftet är att hindra Iran från att utveckla kärnvapen i åtminstone tio år framåt. I gengäld har sanktioner som hindrat landet från att utvecklas ekonomiskt lättat. 

Avtalet övervakas av IAEA, FN:s internationella atomenergiorgan, som efter åtta inspektioner hittills i utförliga rapporter slagit fast att Iran fullföljer sin del av avtalet.

Hade avtalet brutits från Irans sida hade sanktioner kunnat återinföras mot landet.  

Om Donald Trump väljer att avbryta överenskommelsen är det upp till kongressen att inom 60 dagar avgöra om ekonomiska sanktioner ska införas mot Iran eller inte. Irans chefsförhandlare Ali Akbar Salehi har sagt att avtalet kan räddas om de andra parterna Frankrike, Tyskland, Kina, Ryssland och Storbritannien fortfarande håller sin del av avtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.