• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är en bit kvar innan de har omringat Bachmut” – Hör volontären Jonas von Matern om motoffensiven. Foto: SVT/TT

Volontären om motoffensiven: ”De kommer inte sluta rycka framåt”

Uppdaterad
Publicerad

De ukrainska styrkorna fortsätter att rycka fram mot Bachmuts utkanter. Det som började som spontana motattacker kan nu vara ett försök att omringa staden.

– De kommer inte sluta rycka framåt så länge det går, säger volontären Jonas von Matern.

Ukraina har sedan förra veckan återtagit flera områden sydväst och nordväst om den omstridda staden Bachmut, enligt tankesmedjan ISW.

– Jag bedömer att det här påbörjades på grund av att ryssarna drog sig tillbaka. Då utnyttjade Ukraina situationen och tog initiativet, säger Jonas von Matern, som har daglig kontakt med stridande förband vid staden.

von Matern har gjort 23 resor till Ukraina, där han förser ukrainska frontförband med fordon och annan materiel. Så sent som i tisdags förra veckan – en dag efter att motattackerna inleddes – var han i byn Tjasiv Yar, cirka en mil från Bachmut.

Skära av ryska styrkor

Målet med motattackerna kan vara att skära av ryska styrkor norr om staden och samtidigt ta kontroll över ett höglänt område söder om staden, säger von Matern.

– Men det är en bit kvar innan de har omringat Bachmut, som många hoppas på.

När SVT når von Matern har han nyligen pratat med en ukrainsk drönarpilot som deltar i motattacken sydväst om staden. Enligt källan pressar sig just nu ukrainska trupper framåt med sikte på byn Klishchiivka och dess höjder, från vilka man har utsikt över Bachmuts södra delar.

”Ryssarna flyr”

Allt som återstår mellan de ukrainska positionerna och byn är en skogsdunge – där ryssarna för tillfället befinner sig – och öppna fält.

– Just nu så håller ryssarna på att överge skogsdungen, springandes. Inom ett par dagar kommer Ukraina sannolikt vara framme vid Klishchiivka, säger han.

von Matern betonar dock vikten av att inte ta ut segern i förskott.

– Går man två kilometer framåt är det inte så mycket, när man ser hur mycket terräng som återstår att ta tillbaka från ryssarna.

SVT har inte kunnat verifiera uppgifterna på egen hand.

Tidigare överstelöjtnant Jörgen Elfving har tidigare sagt till SVT att han tror att målet med motattackerna är att säkra ukrainska försörjningslinjer in och ut ur staden. Se mer i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här flyr ryska soldater österut från frontlinjen vid Bachmut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.