• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Vulkanen Anak Krakatoa fortsätter att spy ut aska. Foto: Fauzy Chaniago/AP/TT

Vulkan krympte mer än hälften efter utbrottet

Uppdaterad
Publicerad

Den vulkan som orsakade förra veckans dödliga tsunami i Indonesien har tappat två tredjedelar av sin höjd.

Aktiviteten är fortfarande hög i vulkanen.

Utbrottet i vulkanen Anak Krakatoa triggade förra helgen en tsunami som tog hundratals människoliv. Vågorna bildades när en större del av kratern kollapsade och gled ner i havet.

Indonesiens vulkanmyndighet har gjort bedömningen att Anak Krakatoa minskat i höjd rejält – från 338 meter till 110 meter. Vulkanen uppskattas ha förlorat mellan 150 och 180 miljoner kubikmeter material i form av klippblock, stenar och aska som rasat ner i havet.

– Anak Krakatoa är mycket mindre nu, säger Wawan Irawan vid vulkanmyndigheten.

Vulkanen Anak Krakatoa syns i mitten av bilderna, den till vänster är tagen i augusti och den till höger på julafton. Foto: AP/TT

En två kvadratkilometer stor del av vulkanön har försvunnit ner i havet, visar före- och efterbilder som tagits via satellit av Japans rymdmyndighet.

Orsakade dödlig tsunami

Efter ett enormt utbrott 1883 där minst 36 000 människor miste livet försvann stora delar av vulkanen Krakatoa ner i havet. Därefter reste sig en ny vulkanö ur havet omkring 1928. Den fick namnet Anak Krakatoa, som betyder Krakatoas barn.

Över 400 personer omkom i tsunamin förra helgen, och tusentals personer skadades. Nära 1 300 bostäder förstördes när vågorna slog in över kusten på västra Java och södra Sumatra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.