• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Reuters

Prigozjin och Wagnertrupperna vänder tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Sent på lördagskvällen lämnade Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin den ryska staden Rostov-na-Donu med sina styrkor. Staden, som ligger nära den ukrainska gränsen, intogs av paramilitära Wagnergruppen i fredags.

I ett ljudklipp på Telegram säger Wagnerledaren att trupperna dras tillbaka för att undvika blodspillan.

Filmer som delats i ryska sociala medier visar människor som applåderar och tar bilder med Wagnerstyrkorna i Rostov-na-Donu när de lämnar den ryska staden. Jevgenij Prigozjin ses åka i ett av fordonen. Detta bara ett dygn efter att han inlett ett uppror mot den ryska försvarsmakten.

Beslutet kom efter att Prigozjin samtalat med Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko, som förhandlade för den ryske president Putins räkning.

Väpnat uppror i Ryssland

”Resultatet är en överenskommelse om att det hade varit otänkbart att inleda en blodig massaker på ryskt territorium”, löd uttalandet från Lukasjenkos presidentkontor.

20 mil från Moskva

Natten mot lördag tog sig Wagnerstyrkor in i den ryska staden Rostov-na-Donu. Innan dess hade den ryska säkerhetstjänsten FSB inlett en utredning mot Prigozjin då man menade att han ”uppmanat till en väpnad inbördeskonflikt på ryskt territorium”.

Under lördagen intog Wagnerstyrkorna även städerna Voronezj och Lipetsk och ska ha tagit kontroll över flera militära anläggningar. Soldaterna ska sedan ha fortsatt mot Moskva och, enligt Prigozjin, befann de sig bara 20 mil från huvudstaden innan de vände om.

På bilder från Moskvas ytterkanter kunde man se hur militärposteringar byggdes upp kring infarterna till huvudstaden. Tidigare på dagen hade man dessutom utlyst ett så kallat anti-terror-läge i regionen.

Putin: ”Kommer att ställas till svars”

Efter Wagnerstyrkornas vändning uppgav Kreml att utredningen av brottsmisstankarna mot Prigozjin läggs ned. Beslutet uppges innebära straffrihet för både Prigozjin och soldaterna som deltagit i upproret.

Wagnergruppen har stridit sida vid sida med Rysslands reguljära militär. Sedan tidigare har en konflikt mellan den frispråkige Prigozjin och den ryska militärledningen – med försvarsminister Sergej Sjojgu i spetsen – blossat upp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Väpnat uppror i Ryssland

Mer i ämnet